Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/07/2010

Δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ, σχετικά με τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τα stress tests των τραπεζών

Η αδιέξοδη, υφεσιακή και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται μέσω των ιδιωτικοποιήσεων όσων επιχειρήσεων έχουν απομείνει στο δημόσιο. Όμως, η διεθνής και εγχώρια συγκυρία καθιστά ακόμη πιο επιζήμια μια τέτοια επιλογή.

Το ζητούμενο σήμερα είναι ένας άλλος δυναμικός ρόλος και τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα και όχι η περαιτέρω συρρίκνωσή του.

Όσον αφορά στις τράπεζες και τις περίφημες διαδικασίες των stress tests, πρόκειται για διαδικασίες αυτοαξιολόγησης. Τα συμπεράσματα από αυτές περισσότερο υπηρετούν διεργασίες συγχωνεύσεων ή εξαγορών στον τραπεζικό τομέα, παρά την αποτίμηση μιας πραγματικής εικόνας.

Στην παρούσα φάση, το άμεσο βήμα παρέμβασης στον τραπεζικό χώρο θα έπρεπε να ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα, αλλά και η αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κατεύθυνση του κοινωνικού ελέγχου των τραπεζών.

To Γραφείο Τύπου