Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/07/2010

Δήλωση του Δ. Στρατούλη, σχετικά με την ρύθμιση του Υπουργού Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδου, για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Αποφάσεων Διαιτησίας

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΩΣ ΑΠΛΗ ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒ, ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΟΜΕΔ ΣΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ρύθμιση του Υπουργού Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδου, για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Αποφάσεων Διαιτησίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση, λειτουργώντας ως απλοί υπηρέτες της τρόικας και του ΣΕΒ, παρά τις καθολικές αντιδράσεις της κοινωνίας, παγώνουν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ τις όποιες ελάχιστες αυξήσεις εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα επιτεύχθηκαν μετά το μνημόνιο, μέσω κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή Διαιτητικών Αποφάσεων. Με αυτόν τον τρόπο καταργούν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ουσιαστικά το Σύνταγμα (άρθρο 22 παρ. 2), αναθέτοντας μάλιστα τη βρώμικη δουλειά στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), με μοναδικό στόχο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Με αυτόν, όμως, τον τρόπο καταργούν ουσιαστικά τον ίδιο τον ΟΜΕΔ που καθιερώθηκε με τον ψηφισμένο από όλα τα κόμματα της τότε βουλής νόμο 1876/90, αφού τον μετατρέπουν σε απλό φωτοτυπικό μηχάνημα που θα αναπαράγει σε πιστά αντίτυπα τις εκάστοτε κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές.

Το νέο Ιουλιανό αντεργατικό νομοθετικό πραξικόπημα της κυβέρνησης δεν θα περάσει.

To Γραφείο Τύπου