Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/07/2010

Συνάντηση ΣΥΝ – Δημοκρατικού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό συζήτησε με τον Μιχιάρ Εκτάμι, μέλος της Κ.Ε. του Δημοκρατικού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ από τους Πάνο Τριγάζη και Καίτη Νικολάτου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία, ο Μ. Εκτάμι τόνισε ότι η κατάσταση στα Παλαιστινιακά κατεχόμενα παραμένει δραματική, ιδιαίτερα στη Γάζα, συνεχίζονται οι Ισραηλινοί εποικισμοί στην Αν. Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, προχωρεί το τείχος και γενικότερα η δημιουργία τελεσμένων που αφαιρούν τη βάση για μία βιώσιμη  λύση, στα σύνορα του 1967. Η αναφορά στην ειρηνευτική διαδικασία δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται από διεθνή εποπτεία και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έκβασή τους που δεν μπορεί να είναι άλλη από την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αυτό απαιτεί, τουλάχιστον, τον άμεσο τερματισμό των εποικισμών.

Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής Π. Τριγάζης, επαναβεβαίωσε την αμέριστη αλληλεγγύη της αριστεράς με τον Παλαιστινιακό  λαό και τις αριστερές του δυνάμεις καθώς και με την αριστερά και το φιλειρηνικό κίνημα του Ισραήλ. Τόνισε ότι το πρόσφατο έγκλημα της κυβέρνησης Νετανιάχου σε βάρος του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα και να συνεχιστεί η διεκδίκηση διεθνούς έρευνας από αξιόπιστη επιτροπή, ούτε να εξωραΐζεται ο απάνθρωπος και βάρβαρος αποκλεισμός της Γάζας στο όνομα κάποιων μέτρων χαλάρωσης από το Ισραήλ. Η άμεση και πλήρης άρση του αποκλεισμού είναι πιο επιτακτική σήμερα.

Τέλος, ο Π. Τριγάζης στάθηκε ιδιαίτερα στην στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, ανήθική και πολιτικά βλαπτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

To Γραφείο Τύπου