Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/07/2010

Για την πορεία των δημοσίων εσόδων και τα ελλείμματα ΔΕΚΟ και νοσοκομείων

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, οι έλεγχοι των εμπειρογνωμόνων της τρόικας επικεντρώνονται πλέον στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των νοσοκομείων. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι τα δημόσια έσοδα υστερούν σημαντικά έναντι των προϋπολογισθέντων, καθώς αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους με ρυθμό 7,2%, όταν ο στόχος ήταν 13,7%.

 Τα στοιχεία αυτά αφενός επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα, δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει. Η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα μέσα από την αθέτηση των αδιαμφισβήτητων υποχρεώσεών της απέναντι στην οικονομία και τους πολίτες, ώστε να εμφανίσει μια τεχνητή “συγκράτηση δαπανών”, που να καλύπτει την υστέρηση των εσόδων. Αφετέρου επιχειρεί να αποσύρει τα ελάχιστα οφέλη που έχουν απομείνει στους πολίτες από τους κοινωφελείς οργανισμούς και το δημόσιο σύστημα υγείας. Προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο των τελευταίων υπολειμμάτων δημόσιων αγαθών, και αφαιρεί τα όποια εναπομείναντα στοιχεία κοινωνικής προστασίας.

 Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η μόνη διέξοδος είναι η αναδιανομή του εισοδήματος μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με παράλληλη δραστική μείωση των στρατιωτικών και άλλων αντιπαραγωγικών δαπανών.

To Γραφείο Τύπου