Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/11/2004

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για το νέο αναπτυξιακό νόμο που παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού νόμου από την Κυβέρνηση το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού επισημαίνει τα εξής:

Το σχέδιο νόμου «κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση» ακολουθεί την ήδη διακηρυγμένη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της «αναπτυξιακής» πολιτικής της Ν.Δ.

Μετά την απλόχερη, χαριστική, και με μακροχρόνιο ορίζοντα φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, ακολουθεί την ίδια και ακόμα πιο κραυγαλέα πολιτική ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων αποκλειστικά των ιδιωτικών επιχειρήσεων με επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, φορολογικές απαλλαγές ή και άλλες επιμέρους διευκολύνσεις. Θεσμοθετεί δε και «ειδικό καθεστώς» για τις μεγάλες επενδύσεις, πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Επιβεβαιώνει τη βασική της επιλογή ότι η νέα «αναπτυξιακή» πορεία της χώρας θα βασιστεί στην πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα και στις ιδιωτικές επενδύσεις, με απαράδεκτους και χαριστικούς όρους κρατικής επιδότησης. Όμως η «διάχυση της ανάπτυξης» που επαγγέλλεται η Ν.Δ. δεν γίνεται με ισότιμους όρους για όλες τις επιχειρήσεις. Στα επενδυτικά σχέδια που επιδοτεί, αποκλείονται παντελώς οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί. Επίσης, με βάση την «καινοτομία» κατηγοριοποίησης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το ύψος της επένδυσης, αποκλείονται στην ουσία οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν δυσκολίες για την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα στον τουρισμό, επιχορηγούνται προκλητικά οι τουριστικές μονάδες υψηλού τουρισμού που δεν αποτελούν ορθολογική προσαρμογή και ανάπτυξη με βάση τις ιδιαίτερες τουριστικές συνθήκες της χώρας.

Αποσυνδέει ουσιαστικά τις επιχορηγήσεις από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισάγει νέο θεσμό επιδότησης του μισθολογικού κόστους, που επιχειρείται να καθιερωθεί ερήμην των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των εργαζομένων.

Τέλος, είναι απροκάλυπτα ευνοϊκή, στις μεγάλες επιχειρήσεις, η μείωση της ίδιας συμμετοχής καθώς και η δυνατότητα φοροαπαλλαγής έως και του 100% της αρχικής επένδυσης.

To Γραφείο Τύπου