Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/07/2010

Συνάντηση ΣΥΝ με την Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με την Ειρήνη Κατσινοπούλου, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνη για την Αγροτική Πολιτική και την Οικολογία, τον  Χάρη  Κωνσταντάτο, υπεύθυνο του τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος, τον  Μπάμπη Μπιλίνη, μέλος της γραμματείας του τμήματος Οικολογίας-περιβάλλοντος και τον Βασίλη Τσιτσιρίγκο, μέλος της γραμματείας του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των επενδύσεων από αγρότες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ασάφεια και ανυπαρξία του θεσμικού πλαισίου γύρω από τον Αγροτουρισμό, η διαμόρφωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων  και  τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες της χώρας.

 Οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Ν.Α. εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο η δυνατότητα επένδυσης σε Α.Π.Ε. με τον τρόπο που προωθείται σήμερα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και του ΥΠΑΑΤ, θα αποβεί όντως σε όφελος των αγροτών και επεσήμαναν τους κινδύνους από την ενδεχόμενη οικονομική αφαίμαξη τους χωρίς κανένα τελικό όφελος. Επεσήμαναν επίσης, την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για τον Αγροτουρισμό και  την αναγκαιότητα σαφούς οριοθέτησης του από τον Τουρισμό Υπαίθρου και κάθε άλλου είδους τουριστική  δραστηριότητα. Τέλος παρουσίασαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες, που είναι απόρροια της γενικότερης αποδιάρθρωσης του πρωτογενή τομέα αλλά και της καταδίκης σε μαρασμό της περιφέρειας και ιδίως των νέων ανθρώπων, καθώς και την ανυπαρξία διαλόγου με τα αρμόδια υπουργεία παρά το γεγονός ότι έχουν πλήρεις και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Εκ μέρους του ΣΥΝ επισημάνθηκε ότι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας βρίσκεται στην παραμονή στην ύπαιθρο και την ένταξη στην αγροτική παραγωγική δραστηριότητα νέων ανθρώπων. Η διέξοδος από την σημερινή κρίση προς όφελος της κοινωνίας και όχι των επιχειρηματικών και τραπεζικών συμφερόντων απαιτεί μια ριζικά αντίθετη πολιτική, ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα  που θα θέσει στο επίκεντρο της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης την ανόρθωση της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας. Οι προτάσεις της Π.Ε.Ν.Α. συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΣΥΝ θεωρεί την σημερινή συνάντηση σαν βάση ενός τακτικού διαλόγου και συνεργασίας σε κοινωνικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, για τη διαμόρφωση προτάσεων, την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη διεκδίκηση λύσεων προς όφελος των νέων αγροτών, αλλά και του συνολικού αγροτικού κόσμου και της κοινωνίας της υπαίθρου.

To Γραφείο Τύπου