Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/07/2010

Συνέντευξη του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στο «ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5»

Για το κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΝ

Είναι μια πρωτοβουλία της Νεολαίας του ΣΥΝ που γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος έχει σημειώσει εξαιρετική επιτυχία. Τόσο από τις συζητήσεις που γίνονται, όσο και από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Χθες διοργανώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την κρίση. Μίλησαν ο Ν.Χουντής, ο Γ.Μηλιός, ο Σπ. Λαπατσιώρας και εγώ και ακολούθησε μια πολύ σοβαρή συζήτηση.

Παίρνονται διάφορες πρωτοβουλίες. Προχτές έγινε μια παρέμβαση στο Ελαφονήσι. Αύριο θα γίνει, με πρωτοβουλία της Νεολαίας ΣΥΝ, συγκέντρωση στα Χανιά όπου θα μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας και μεθαύριο θα υπάρξει μια περιήγηση στο Θέρισσο. Και βέβαια οργανώνονται και οι πρωτοβουλίες της Νεολαίας ΣΥΝ στο αμέσως επόμενο διάστημα πια στις μεγάλες πόλεις γιατί αρχίζουν και οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Για δημοτικές περιφερειακές εκλογές

Λαμβανομένου υπ΄όψιν του γεγονότος ότι όλη αυτή την περίοδο το πρώτο πράγμα που μας απασχόλησε ήταν η αντίσταση στο μνημόνιο και η προσπάθεια να μην περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα και βέβαια το γεγονός ότι κάναμε το 6ο συνέδριο του κόμματός μας άρα έχουμε καθυστερήσει, προχωράμε με γοργούς ρυθμούς. Χθες συνεδρίασε το περιφερειακό της Κρήτης, βρίσκονται σε καλό δρόμο οι όλες διαδικασίες και αντίστοιχες συνεδριάσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω, όπως έχω ξαναπεί, ότι θα έχουμε τη δυνατότητα εντός των επομένων ημερών να συζητήσουμε και στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις πολιτικές κινήσεις του ΣΥΝ και τις τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ τις τελικές μας καταλήξεις και υποστηρίξεις πάνω στο πλαίσιο που το Πανελλαδικό Συντονιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΠΕ του ΣΥΝ έχει ήδη θέσει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κάνει μια μεγάλη συζήτηση και έχουμε καταλήξει στη λογική μας. Όσον αφορά το συγκεκριμένο που με ρωτήσατε, η άποψη η δική μου είναι ότι αυτή η συζήτηση κακώς άνοιξε και μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί, αν και θα μπορούσε να έχει διαψευστεί.

Σε κάθε περίπτωση, μου είναι αδιάφορες οι πολιτικές στρατηγικές  που έχουν έναν έντονο προσωπικό χαρακτήρα. Σήμερα το βασικό πολιτικό διακύβευμα είναι διαφορετικό. Δηλαδή το πώς θα μπορέσουν να συνευρεθούν και να συμπορευτούν και  στις αυτοδιοικητικές εκλογές  οι αριστερές δυνάμεις με ριζοσπαστικές δυνάμεις της οικολογίας και δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο οι οποίες στέκονται αντίθετα στο μνημόνιο αλλά και στις μάχες που θα γίνουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από τη Δ.Ε.Θ. και με βασικό την 29η Σεπτέμβρη, ημέρα πανευρωπαϊκής απεργίας. Δηλαδή το βασικό ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή πώς είναι δυνατόν αυτός ο εν δυνάμει  αριστερός σοσιαλιστικός χώρος με κάποιον τρόπο να μορφοποιηθεί και να συνεργαστεί με τις αριστερές και οικολογικές δυνάμεις.

Το λέω αυτό με την έννοια ότι ακούγονται ονόματα. Τα ονόματα που έχω ακούσει είναι καλά, είναι και στη σκέψη μας, αλλά θεωρώ ότι θα ήταν σημαντικό να μπορούσαν να συνεννοηθούν και να υποδείξουν από τη δική τους πλευρά προτάσεις και μαζί να τις συνδιαμορφώσουμε και να τις υποστηρίξουμε.

Θέλω να πω ότι το βασικό πολιτικό διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε μια άμεση νέα πολιτική ελπίδα στον ελληνικό λαό ώστε να καταλάβει ότι αυτά που λέμε και υποστηρίζουμε, το γεγονός ότι το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, έχουν και την πολιτική τους έκφραση. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό με ενωμένο δυναμικό και δυνατό τρόπο.

Για το θέμα των υποψηφιοτήτων η πρόθεσή μας είναι τις επόμενες μέρες να μπουν οι τελικές προτάσεις για υποστηρίξεις στο τραπέζι. Και βεβαίως να είμαστε πολύ έγκαιρα, εγώ λέω να έχουμε δύο μήνες καθαρής προεκλογικής διαδικασίας, γιατί πρέπει να συγκροτηθούν  συνδυασμοί. Άρα το προσδιορίζουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει ότι θα κάνει άλλο ένα πανελλαδικό συντονιστικό όργανο και βεβαίως η ΚΠΕ του ΣΥΝ στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα καταλήξει στις δικές της προτάσεις για υποστηρίξεις.

Εμείς αναζητούμε στηρίξεις και υποψηφιότητες και τα κριτήρια σήμερα διαμορφώνονται από το γεγονός ότι είμαστε σε μια άλλη χρονική στιγμή, στη χρονική στιγμή του μνημονίου και του τρόπου που αυτό εφαρμόζεται από την άλλη μεριά και στην αυτοδιοίκηση με τη μορφή του «Καλλικράτη». Άρα εμείς έχουμε τρεις στόχους οι οποίοι σαφώς είναι ιεραρχημένοι.

Ο πρώτος στόχος είναι να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εκφράζει το μνημόνιο. Και βεβαίως μέσα απ΄ αυτό και με αυτοδιοικητικούς όρους να δούμε τα; Ζητήματα που αφορούν τον «Καλλικράτη» και τις τοπικές κοινωνίες, που πια δεν είναι και τόσο τοπικές. Δεν μιλάω για τις περιφέρειες. Αλλά πάρτε υπόψη σας ότι κάθε δήμος σήμερα από τους 330-340 δήμους έχει μέσο πληθυσμό εβδομήντα χιλιάδες και μια μεγάλη έκταση και το κύριο πρόβλημα που υπάρχει σε κάθε περιοχή είναι η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα. Άρα το πρόγραμμα του συνδυασμού πρέπει να εκφράζει την αντίθεση στα μέτρα, να δείχνει πως ο δήμος θα συγκροτήσει δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και πως θα επιδιώξει μέσω των παρεμβάσεων του να προστατευθούν όσοι και όσες πλήττονται από την κρίση και να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.  Αυτό είναι το πρώτο, το οποίο προϋποθέτει και συνδυασμούς πλατιούς που να εκφράζουν και τις πολιτικές δυνάμεις που προηγούμενα περιέγραψα αλλά και τις ζωντανές συλλογικότητες που υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε περιοχή.

Ο δεύτερος ιεραρχημένος στόχος είναι να περάσουμε τη λογική της αριστεράς για τη συμμετοχή των πολιτών για τη μεταφορά της εξουσίας προς τα κάτω, για τις διαδικασίες δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους.

Και ο τρίτος στόχος είναι βεβαίως αυτό να εκφραστεί με νέες δυναμικές θέσεις στην αυτοδιοίκηση.

Όμως αυτοί οι στόχοι είναι σαφώς ιεραρχημένοι ένα, δύο, τρία, γιατί όπως καταλαβαίνετε εάν βάλεις τον τρίτο στόχο πρώτο, θα σε ενδιέφερε μόνο το ποσό που θα εκλέξεις χωρίς πολιτική

To Γραφείο Τύπου