Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/07/2010

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή: Να διερευνήσει η Κομισιόν και η Ευρ.Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης τα σκάνδαλα της Siemens με τα νοσοκομεία

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με αφορμή το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που αποκαλύπτει το σκάνδαλο των απευθείας αναθέσεων υπέρ της Siemens στα νοσοκομεία, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας να εξετάσει η Κομισιόν και η Ευρ. Υπηρεσία για την καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) το πόρισμα και να παράσχει στοιχεία για τις συμβάσεις Siemens - νοσοκομείων, που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρ. Ένωση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Tο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας μετά τον έλεγχο 164 συμβάσεων της εταιρίας Siemens με δημόσια νοσοκομεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων συνεπάγεται έλλειμμα ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό της τιμής από τον ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων και ασαφή εικόνα προς την επίτευξη, ή μη του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο καθεστώς των υπερτιμολογήσεων αλλά και στον μονομερή καθορισμό των τιμών κυρίως στα ανταλλακτικά και στο σέρβις, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος συντήρησης να ξεπερνά εντέλει κατά πολύ το κόστος της ίδιας της σύμβασης για μηχανήματα.»

Δεδομένου ότι πολλές από τις συμβάσεις αυτές είναι συγχρηματοδοτούμενες από την Ευρ. Ένωση κι ότι σε προηγούμενες σχετικές ερωτήσεις μας για ατασθαλίες σε κρατικές προμήθειες η Επιτροπή είχε απαντήσει ότι εάν της προσκόμιζαν στοιχεία «θα τα διερευνούσε προκειμένου να συμπεράνει κατά πόσον όντως υπήρξαν ατασθαλίες σε ότι αφορά τις κρατικές προμήθειες και εφόσον κρινόταν αναγκαίο θα διαβίβαζε τον φάκελο στον OLAF», ερωτάται η Επιτροπή :

1. Προτίθεται να ζητήσει το σχετικό πόρισμα προκειμένου να το μελετήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να ενημερώσει σχετικά την υπηρεσία OLAF;

2. Μπορεί να μας ενημερώσει ποιες από αυτές τις συμβάσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρ. Ένωση και σε τι ποσά;»

To Γραφείο Τύπου