Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/07/2010

Συζήτηση Επίκαιρης ερώτησης Ε.Αμμανατίδου: Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα κρατούν σε ομηρεία τους εργαζόμενους στην «ΕΝΚΛΩ»

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2010
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ζ΄

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Εισερχόμαστε τώρα στη συζήτηση της με αριθμό 11/22-7-2010 επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου- Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την επαναλειτουργία της επιχείρησης «ΕΝΚΛΩ». Θράκης κ.λπ..

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Ανήσυχοι και αγανακτισμένοι είναι οι εργαζόμενοι της «ΕΝΚΛΩ» Θράκης, αφού παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για επαναλειτουργία των εργοστασίων της και τη δέσμευση των τραπεζών για την εκταμίευση χρημάτων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου τίποτα δεν έχει γίνει.

Ως γνωστό, στις 28 Ιουνίου υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση για παροχή εγγύησης προς την επιχείρηση και στις 30 Ιουνίου δημοσιεύθηκε και το ΦΕΚ, το οποίο προέβλεπε ότι στις 7 Ιουλίου θα υπήρχε η πρώτη εκταμίευση των 15 εκατομμυρίων. 

Τα χρήματα, όμως, δεν δόθηκαν με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η τύχη όλου του επιχειρησιακού σχεδίου. Η κωλυσιεργία ξεπερνά τα όρια της αντοχής της εταιρείας, επειδή οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί δεν έχουν σταματήσει, ενώ αν η εταιρεία δεν χρηματοδοτηθεί το μέλλον είναι μάλλον αβέβαιο για τους εργαζόμενους, οι οποίοι προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το ερώτημα που τίθεται είναι. γιατί οι τράπεζες δεν υπακούν στο νόμο και από τη στιγμή που το επιχειρησιακό σχέδιο έχει εγκριθεί από τους τραπεζίτες και την Κυβέρνηση είναι αδιανόητο πέντε τράπεζες να μην συνεργάζονται για την εκταμίευση των 15 εκατομμυρίων.

Κατόπιν των παραπάνω, ρωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί.

Προτίθεται η Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για την εκταμίευση των χρημάτων;

Ποια είναι τα σχέδια της Κυβέρνησης προκειμένου να διασωθεί ένας παραδοσιακός κλάδος όπως αυτός της κλωστοϋφαντουργίας;».

Το λόγο έχει η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τη συνάδελφο Βουλευτή για αυτή την ερώτηση.

Πραγματικά, τις τελευταίες μέρες πάλι έχουμε μια καθυστέρηση από την πλευρά των τραπεζών στην εκταμίευση των απαραίτητων χρημάτων και την χρηματοδότηση της εταιρείας.

Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με αυτές τις δυο τράπεζες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία -μα καμία δικαιολογία- για την εκταμίευση των χρημάτων. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο το έχουν εγκρίνει. Εξ ου και δόθηκε η παροχή εγγύησης για τη χρηματοδότηση και επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, έτσι ώστε πραγματικά  να προωθηθεί ένα πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης και της εταιρίας της ίδιας και το οποίο περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση της υφιστάμενης λειτουργίας της, την ανάπτυξη εντελώς νέων δράσεων, οι οποίες εξυπηρετούν τοπικές ανάγκες και εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις και δημιουργούν σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες.

Υπήρχε μια παλιά καθυστέρηση στην εγγύηση πάλι, γιατί είχαμε διαπραγμάτευση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Καταλήξαμε σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο, το οποίο κάλυπτε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος που αφορούσαν τη χρηματοδότηση της εταιρίας, όσο και την εξυπηρέτηση των νέων στόχων που είχαν τεθεί. Υπάρχει μια απόφαση εγγύησης πρωτοποριακή και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, γιατί είναι πλήρης προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις που θέτει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισάγει ένα νέο πλαίσιο με το οποίο επιδιώκει η σημερινή Κυβέρνηση να παρέχει τις εγγυήσεις -όχι, όπως δινόντουσαν οι εγγυήσεις στο παρελθόν- προκειμένου να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο εκδίδονται, αλλά και να διασφαλίζεται αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Επομένως, θέλω να ελπίζω, κυρία συνάδελφε, ότι οι δυο τράπεζες θα προχωρήσουν αμέσως στην εκταμίευση των χρημάτων, τα οποία απαιτούνται και για τα οποία άλλωστε έχουν συναινέσει.

Απαντώντας στο δεύτερο ερώτημά σας για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, θέλω να σημειώσω, πρώτον, ότι για πρώτη φορά μετά από μια πενταετία υπάρχουν τάσεις ισχυρής ανάκαμψης. Η Κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο στήριξης, το οποίο παρεμβαίνει σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας παραγομένων προϊόντων, ξεκινώντας από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν. Βρισκόμαστε στα τελικά σχέδια επεξεργασίας αυτής της κλαδικής πολιτικής. Μιλάμε με τις επιχειρήσεις και στο πλαίσιο αυτό επιχειρήθηκε και ο σχεδιασμός και της διάσωσης και αναδιάρθρωσης της ΕΝΚΛΩ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος):  Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο ταλάνιζε, αρχικά γύρω στους διακόσιους εργαζόμενους στα δεκατέσσερα εργοστάσια του πρώην ομίλου ΛΑΝΑΡΑ. Ξέρουμε τι έχει κάνει ο ΛΑΝΑΡΑΣ και τα χρήματα που έχει φάει. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα. Στην πορεία έγιναν οκτακόσιοι εξήντα οι εργαζόμενοι. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ λιγότερες οι θέσεις εργασίας. Ξέρετε, όμως, ότι σε όλες αυτές τις περιοχές που υπάρχουν αυτά τα εργοστάσια που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας που ήταν ο παραδοσιακός κλάδος της ελληνικής οικονομίας υπάρχει τεράστια ανεργία.

Γι’ αυτό το θέμα ξέρουμε τι έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και θυμάμαι τί έλεγε τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη στήριξη προς τη βιωσιμότητα των εργοστασίων για τη διασφάλιση θέσεων των εργαζομένων. Τώρα εδώ και κάτι μήνες, η δική σας η Κυβέρνηση και μάλιστα δια στόματος του κυρίου Πρωθυπουργού, το Μάιο που ανέβηκε στην Κομοτηνή είπε ότι θα ισχύσει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αυτή η εκταμίευση για να μπορέσουν να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Αύριο, 28 Ιουλίου, εκπνέει η προθεσμία στην οποία θα πρέπει οι τράπεζες να βάλουν τα χρήματα για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία του ανοίγματος των εργοστασίων και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Είναι δεκαοκτώ μήνες απλήρωτοι και δεν αντέχουν οι εργαζόμενοι.

Μιλήσατε για ένα σχέδιο, το οποίο είναι σχέδιο ενίσχυσης και θα είναι και σε άλλες δράσεις. Έχω διαβάσει ότι αυτός ο καθαρά κλωστοϋφαντουργικός κλάδος και η εξειδίκευση που έχουν αυτοί οι εργαζόμενοι, θα δραστηριοποιηθεί και στο κομμάτι του τουρισμού. Μήπως αυτοί οι εργαζόμενοι μετά δεν έχουν καμία θέση στο κομμάτι του τουρισμού και χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας;

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι καταχρεωμένοι. Δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, έχουν οικογένειες και πολλές φορές στις οικογένειες και οι δυο δουλεύουν –το αντρόγυνο- σε αυτά τα εργοστάσια. Είναι λίγο πιο συγκεκριμένοι για τη Θράκη που είχαν και τις τελευταίες κινητοποιήσεις και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τα εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και στη Νάουσα και στα πρώην εργοστάσια της Θεσσαλονίκης, των Οινοφύτων. Είναι μια κατάσταση η οποία απλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Θα έπρεπε, κυρία Υπουργέ, να μας είχατε πει –και αν θέλετε στη δευτερολογία σας να δεσμευτείτε- για την αυριανή ημερομηνία. Διότι ο κ. Πεταλωτής σε δηλώσεις του  που έκανε είπε: «Αποφασίσαμε την παράταση επί μια εβδομάδα των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για το δανεισμό της εταιρίας. Προσφέρουμε με τον τρόπο αυτό μια ουσιαστική ευκαιρία άρσης του προσωρινού αδιεξόδου, ελπίζοντας ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Δεν άκουσα να μιλάτε για παράταση. Αύριο εκπνέει αυτή προθεσμία. Αν ο κ. Πεταλωτής τα είπε αυτά χωρίς συνεννόηση  με την Κυβέρνηση, υπάρχει ένα θέμα. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις θέσεις εργασίας των συγκεκριμένων ανθρώπων. Πρόκειται για οικογένειες στην περιφέρεια που είναι σε νομούς δύσκολους με μηδέν απορροφητικότητα σε θέσεις εργασίας.

Μιλάτε και μιλήσατε για μια άλλη καθετοποιημένη –αν κατάλαβα- ενίσχυση που θα κάνετε στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, γιατί είπατε από την παραγωγή -αυτό σημαίνει από το χωράφι- μέχρι τη μπουτίκ. Θα πρέπει να είστε πολύ σαφής στη δευτερολογία, κυρία Υπουργέ, γιατί περιμένουν με αγωνία όλοι οι συνάνθρωποι μας και δεν αντέχουν άλλο αυτόν τον εμπαιγμό.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος):  Και εγώ σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει η Υπουργός κα. Λούκα Κατσέλη.

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας):   Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Οι εργαζόμενοι, όπως και η καινούργια διοίκηση της επιχείρησης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για κανέναν εμπαιγμό από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση αυτούς τους εννιά μήνες έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν να κάνει: Να ξεμπλέξει το πρόβλημα. Να καταρτίσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας, ένα σχέδιο το οποίο να είναι πραγματικά βιώσιμο. Να δώσει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με νέους όρους. Να συνεννοηθεί με τις τράπεζες και να υπογράψουν τη συμφωνία πριν την ανακοίνωση που έκανε ο Υπουργός και να είμαστε δίπλα και στους εργαζόμενους και στη διοίκηση, έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσει η Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία να προχωρήσει μπροστά.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα  καταλαμβάνει ο  Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ.  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί είναι αυτή τη στιγμή από καθαρή υπαιτιότητα δυο τραπεζών. Πραγματικά ελπίζω –και αυτό εννοούσε ο κ. Πεταλωτής- ότι αυτές οι δυο τράπεζες με τις οποίες συζητάμε εδώ και καιρό θα αλλάξουν στάση και θα δώσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει να δώσουν.

Η αυριανή μέρα –έχετε πολύ δίκιο- είναι σημαντική. Χρειάζεται όμως, προσοχή γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή επέκτασης της παράτασης –και αυτό εννοούσε ο κ. Πεταλωτής- διότι υπάρχει κίνδυνος, εάν δοθεί παράταση,  να υπάρξει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά να επιλύσει το ζήτημα. Δεν είναι ένα θέμα, το οποίο αφορά την Κυβέρνηση. Αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δυο ιδιωτικές τράπεζες, όχι δημόσιες τράπεζες. Οι άλλες όλες έχουν συμφωνήσει και προχωρούν κανονικά. Θέλω να ελπίζω ότι θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα το γρηγορότερο δυνατό.

Ευχαριστώ.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Πάντως ο κ. Πεταλωτής μίλησε για παράταση.