Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/07/2010

Τοποθέτηση του Μ. Κριτσωτάκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (συζήτηση για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ)»)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΘΕΡΟΣ 2010
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ 

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)Στην Αθήνα σήμερα, 28 Ιουλίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.30΄, συνεδρίασε στην «Αίθουσα Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223), η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Δημητρίου Κρεμαστινού,  με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο:

1. για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ)», σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.7 του Κανονισμού της Βουλής,

2. για ζητήματα που αφορούν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ), σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

……………..

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, κύριε πρόεδρε, νομίζω ότι οφείλω μια απάντηση, γιατί είναι η τρίτη φορά που δημόσια μέσα στη Βουλή, είτε στην επιτροπή, είτε στην Ολομέλεια, λέει ο κ. υπουργός δεν ψηφίσαμε κάτι στο τάδε νόμο. Να κάνω μια διευκρίνιση λοιπόν, ότι εμείς δεν ψηφίσαμε ένα νόμο στο σύνολό του και δεν μπήκαμε στη λογική να ψηφίσουμε και κάποια του άρθρα, διότι θεωρούσαμε και αυτό είναι πολιτικό, δεν μπορείτε να το αλλάξετε, αυτή είναι η άποψή μας η πολιτική, όπως εγώ δεν μπορώ να αλλάξω την πολιτική σας άποψη, έτσι και εσείς δεν μπορείτε τη δική μου, είπαμε λοιπόν ότι γι’ αυτό δεν ψηφίζουμε κανένα άρθρο, παρά το ότι στην ομιλία μου ήμουν εισηγητής, αναγνωρίσαμε ότι τούτο είναι θετικό και είπαμε και γιατί δεν το κάναμε, να ψηφίσουμε μόνο αυτό, γιατί θέλαμε να καταψηφίσουμε αυτή τη λογική στο σύνολό της και όχι στα υπόλοιπα. Τώρα, εγώ σκέφτηκα όμως από ευαισθησία, αφήστε με να κάνω και εγώ ένα λογοπαίγνιο, να παραιτηθώ επειδή δεν ψηφίσαμε αυτά που λέτε εσείς, αλλά μετά σκέφτηκα ότι εσείς θα αυτοκτονήσετε, αν σκεφτείτε τι έχετε κάνει με αυτά τα νομοσχέδια και είπα ας μη το κάνω, να μη σας παρασύρω.

Λοιπόν, να πω τώρα κ. υπουργέ ότι η επανασύσταση του ΣΕΠΕ, καταρχήν, δεν είναι πολύ δευτερεύων να πούμε γιατί άργησε 9 προς 10 μήνες, δεν φταίει ούτε ο 3846 ούτε το μνημόνιο ούτε το ασφαλιστικό, για άλλους λόγους νομίζουμε εμείς ότι άργησε, νομίζουμε ότι είναι στον τρίτο ορίζοντά σας, ότι δεν θέλετε να έχετε ασφαλιστικούς, μάλλον, δεν θέλετε να έχετε ελεγκτικούς μηχανισμούς και ασφαλιστικές δικλείδες και νομίζουμε ότι υπάρχει λόγος που δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που δεν το θέλουνε και θα σας πω ακόμη κάτι: Τώρα που το φέρνετε, αφού προηγουμένως κάνατε ό,τι κάνατε σε σχέση με τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, με τη flexicurity και τα λοιπά, τώρα πια, ακόμα και αν συσταθεί ένας άψογος μηχανισμός, δεν θα μπορεί να ελέγξει πολλά πράγματα και δεν θα μπορεί, διότι, με τόσο ελαστικοποιημένες τις σχέσεις εργασίας και με τέτοιους νόμους που έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο αλαλούμ, θα σας πω, επειδή ήρθα σε επαφή με τους ανθρώπους τους ίδιους, αυτούς που είναι μάχιμοι, αυτούς που είναι επιθεωρητές, αλλά και με διοικητικούς, κύριε πρόεδρε, λίγο χρόνο παρακαλώ, μου δώσατε λίγο τώρα, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι τα πράγματα είναι σάπια, δεν είναι ότι θέλουν μια διόρθωση, θέλει αλλαγή, πέταγμα και θέλει εξυπαρχής έναν καινούργιο μηχανισμό, αλλά, πρώτα απ’ όλα, θέλει πολιτική βούληση, διαφορετικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Εγώ ήθελα να ρωτήσω βέβαια ότι αυτό το Ολυμπιακό Χωριό, πόσοι είναι συνολικά οι εναπομείναντες υπάλληλοι και πόσοι απ’ αυτούς έχουν ειδικότητες που ταιριάζουν, δηλαδή μπορεί να είναι ένας, μια ειδικότητα που δεν κάνει, μπορεί να είναι κάποιος άλλος που κάνει, αλλά και αν πάρουμε αυτούς που κάνουν για να μεταταγούν, πότε αυτοί θα μπούνε στο κλίμα και πότε, αν ποτέ, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν θα μπούνε ποτέ στο κλίμα για διάφορους λόγους. Βέβαια υπάρχουν και εδώ διάφορα ζητήματα που έθεσε ο συνάδελφος από την πλειοψηφία, ο πρώτος που μίλησε, ότι, έβαλε ένα ζήτημα και πώς προσλήφθηκαν και εγώ λέω και πώς προσλήφθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό και με ποιόν τρόπο θα μεταταγούν, πώς δηλαδή θα έχουμε αυτές τις κατηγορίες που εσείς είπατε, ότι κάποιοι θα φύγουνε και θα αποζημιωθούνε, πώς είπατε ότι κάποιοι θα μπούνε στο σώμα των επιθεωρητών εργασίας, με ποιά διαφάνεια εγώ θα λεγα, πέρα των υπολοίπων, με ποιά αξιοκρατία και πώς θα επιλεγούν, εν πάσει περιπτώσει, τώρα.

Το ότι το ΣΕΠΕ δεν είναι στην ψηφιακή εποχή το ξέρουμε, εδώ μου λένε άνθρωποι ότι έχω έναν υπολογιστή που ακόμα και ένα παιδί, μαθητής, θα τον πέταγε και προσπαθώ να κάνω κλπ. Υπάρχει ένα άλλο, σοβαρό, ζήτημα ότι κάνετε χωρίς αρχές διοικητική διάρθρωση, αναδιάρθρωση που λέτε και αποτυπώνεται στο προσχέδιο που εμείς βρήκαμε, δεν μας χορηγήθηκε, εγώ το βρήκα δηλαδή τυχαία κρεμασμένο στο διαδίκτυο και που παρατηρούμε ορισμένα πράγματα που τα ρώτησα με τους ανθρώπους που μίλησα και μου είπαν και αυτοί ότι είναι απαράδεκτα, δηλαδή: Πρώτον, δεν ακολουθείτε τη διοικητική διαίρεση, αυτή που προτείνετε τώρα, τον Καλλικράτη, δεύτερον, εσείς πηγαίνετε σε μια γεωγραφική κατανομή διευθύνσεων με διαφορετικά κριτήρια κάθε φορά και έτσι, να μην πω τα υπόλοιπα, γιατί υπάρχει και το πρόβλημα του χρόνου, καταργείτε το ΚΕΠΕΚ της Δυτικής Αττικής και Πελοποννήσου, δηλαδή της Ελευσίνας και με τον τρόπο αυτό υποβιβάζετε την αναγκαιότητα ελέγχου της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής της χώρας μας και αποδειγμένα της επικινδυνότερης για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Αν δηλαδή προκύψει μια ανάγκη ελέγχου στη MOTOROIL, ας πούμε, θα διανύσουν οι υπάλληλοι 200 χιλιόμετρα για να ρθουν απ’ την Πάτρα με αυτό που πάτε να κάνετε, δηλαδή, πεστε μου σ’ αυτό, λοιπόν, το ρώτησα και μου είπαν μάχιμοι άνθρωποι ότι έτσι θα γίνει και ότι δεν είναι σωστό, αλλά αυτό νομίζω ότι δεν είναι το μείζον, το μείζον είναι το πολιτικό που σας είπα πριν και θα σας έλεγα ακόμα, θα ρωτούσα μάλλον την κ. πρόεδρο του ΟΕΚ για την επιδότηση ενοικίου τι γίνεται; Δηλαδή το σταματάμε, γιατί; Ποιά είναι η εξήγηση, πότε θα ξεκινήσει; Τί γίνεται εκεί; Και κάτι άλλο, που μου έκανε εντύπωση, στην ομιλία σας, κάνετε έναν απολογισμό με ορίζοντα των 2 προηγουμένων κυβερνήσεων που ήτανε προερχόμενες από άλλο κόμμα, γιατί θεωρήσατε υποχρέωσή σας να κάνετε αυτό τον απολογισμό και όχι να κάνετε έναν απολογισμό με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων του ΟΕΚ, αλλά με βάση, ας πούμε, τη σύγκριση με τους προηγούμενους. Εγώ δεν είμαι στο κόμμα το προηγούμενο, είμαι στο κόμμα το τωρινό, δεν με ενδιαφέρει λοιπόν η εσωτερική διαμάχη αυτού που εμείς λέμε δικομματισμός. Εγώ θα ήθελα σε σχέση με την πραγματικότητα να είναι ο απολογισμός, δηλαδή εμένα με ενοχλεί κιόλας, να σας το πω, και αισθητικά πέρα από πολιτικά αυτό, αυτό που επαναλαμβάνεται διαρκώς, φταίνε οι προηγούμενοι, ο καθένας δείχνει τον πίσω. Δεν είναι έτσι. Αν θέλουμε να δούμε μπροστά και αν θέλουμε πράγματι να κάνουμε αλλαγές, εγώ εκτιμώ ότι με όλα αυτά, δεν θέλουμε, αλλαγές προς το χειρότερο γίνονται και ενάντια στην πλειοψηφία και στους αδυνάτους γίνονται είτε στα εργασιακά είτε στο ασφαλιστικό, κατά συνέπεια και στους ασφαλιστικούς μηχανισμούς.

Πάντως, νομίζω ότι αυτό που είπατε, ο κ. Χάλαρης τουλάχιστον, ότι, αυτή τη στιγμή λείπουν 400 συν 200, 600 άτομα, δεν ξέρω πως θα καλυφθεί μόνο από το Ολυμπιακό Χωριό ή, εν πάσει περιπτώσει, μόνο με μετατάξεις. Νομίζω ότι χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, πραγματικά ριζική, από τα θεμέλια, πρώτον και δεύτερον, να μιλήσουμε για επιλογές εδώ, όχι δηλαδή τι περισσεύει, τι μπορούμε να αποσπάσουμε, να το κάνουμε, δεν θα κάνουμε τίποτα, θα αποτύχουμε και εγώ σας το λέω, κ. υπουργέ, σας το χρεώνω πολιτικά ως σκοπιμότητα και όχι ως αστοχία. Το λέω από τώρα, για να σφίξουμε λίγο τα πράγματα, γιατί, σ’ αυτό τον τομέα, υπάρχει ένα τεράστιο πάρτι και εγώ θα ήθελα να σας πω κάποια στιγμή, αλλά το κρατάω για άλλη φορά που θα έχουμε την ευκαιρία όταν θα έχουμε το νομοσχέδιο εδώ, να σας πω τι λένε οι ίδιοι οι επιθεωρητές εργασίας και να δείτε ότι οι ίδιοι λένε ότι είμαστε οι πλέον απαξιωμένοι άνθρωποι, διότι πάμε στο δικαστήριο, αντιμετωπίζουμε 2 δικηγόρους απέναντι, εμείς δεν έχουμε κανέναν, ότι έχουμε ψευδομάρτυρες από την πλευρά των εργοδοτών, είμαστε αδύνατοι, το ξέρετε, δεν κάνετε τίποτα. Και τέλος, ήθελα να σας πω και εγώ μια κουβέντα για τους γιατρούς εργασίας, διότι διαμαρτύρονται οι άνθρωποι, εγώ τους έχω συναντήσει, μας έχουν κατακλύσει με έγγραφα και τα λοιπά και μας λένε στην ουσία καταργείτε την ειδικότητα. Αυτό το λέω παρά το ότι είναι άσχετο, για να καταγραφεί. Ευχαριστώ πολύ.