Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/08/2010

Για τα 65 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα

Με αφορμή τα 65 χρόνια από τα ολοκαύτωμα της Χιροσίμα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στις 6 Αυγούστου 1945 ο κόσμος εισήλθε στην πυρηνική εποχή μέσα από την κόλαση της Χιροσίμα την οποία έπληξαν οι Αμερικανοί μιλιταριστές με την πρώτη ατομική βόμβα,  διαπράττοντας ένα από τα φοβερότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έγκλημα που επαναλήφθηκε, τρείς μέρες μετά, στο Ναγκασάκι.

65 χρόνια μετά, το σύνθημα «Όχι άλλη Χιροσίμα – Όχι άλλο Ναγκασάκι» κινητοποιεί ευρύ φάσμα δυνάμεων παγκοσμίως για την κατάργηση και την απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων. Είναι σύνθημα επιβίωσης της ανθρωπότητας απέναντι στην πυρηνική απειλή, η οποία όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου αλλά παίρνει νέες μορφές και διαστάσεις.  

Η πρόσφατη συμφωνία των ΗΠΑ-Ρωσίας για μειώσεις στα στρατηγικά πυρηνικά όπλα των δύο χωρών αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχουν δεσμεύσεις  για έναν οδικό χάρτη προς τον γενικό πυρηνικό αφοπλισμό με την συμμετοχή όλων των πυρηνικών χωρών.

Παράλληλα, σοβαροί κίνδυνοι πηγάζουν από την εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων, μερικά  από τα οποία κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή μας.  

Δεν υπάρχει άλλη εγγύηση από την συντονισμένη κινητοποίηση των λαών για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την πυρηνική απειλή. Για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία.

Υποστηρίζουμε τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης μη Διασποράς των Πυρηνικών όπλων (NPT) Λέμε όχι στα δόγματα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» και των «προληπτικών πολέμων». Όχι στον μιλιταρισμό, Όχι στο ΝΑΤΟ. Όχι στις υπέρογκες παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες,  που αυξήθηκαν κατά 49% τα τελευταία 10 χρόνια.

Απαιτούμε την κύρωση από τις ΗΠΑ της Συμφωνίας για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, ώστε να τεθεί σε ισχύ η  συμφωνία αυτή, την οποία έχουν υπογράψει 181 χώρες.

Ως  ΣΥΝ και ως  Ευρωπαϊκή Αριστερά, μαζί με αριστερές δυνάμεις της περιοχής μας,  στηρίζουμε ενεργά πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται  για την προώθηση του μεγάλου στόχου της ανακήρυξης   της Μ. Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.  

Διακηρύσσουμε για μια ακόμη φορά: Δεν υπάρχει ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα, ούτε από τα πυρηνικά εργοστάσια. Η μόνη ασφάλεια είναι η κατάργηση τους».

To Γραφείο Τύπου