Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/08/2010

Σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τρόικας.

Μάταια επεχείρησε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γ. Παπακωνσταντίνου να ανασκευάσει την πικρότατη γεύση που άφησαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτές περιλάμβαναν σκληρές παρατηρήσεις, απειλητικές προειδοποιήσεις και “εύγε”, για τα πιο ακραία αντιλαϊκά μέτρα  όπως το ασφαλιστικό.  Τι θα μπορούσε , πράγματι, να πει ,όταν οι επιτηρητές παρουσίασαν μια οικονομία παγιδευμένη απολύτως στο στασιμοπληθωρισμό που ωθεί ταχύτατα την ανεργία στο επίπεδο του 20% και που με την κατάρρευση των εσόδων απέδειξε ότι ήταν αδύνατο να αντέξει τόσο βάναυση φορολογική επίθεση; Γι αυτό και με χίλιους τρόπους προειδοποιεί για παρεκκλίσεις και προτείνει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα τους επόμενους μήνες και κυρίως στον προϋπολογισμό του 2011.

Η τρόικα , είναι αναμενόμενο, δεν ενδιαφέρεται να δει την ουσία κάτω απʼ τα αρνητικά αποτελέσματα που διαπίστωσε. Δηλαδή ότι η ελληνική οικονομία με το μνημόνιο υπόκειται σε μια αγωγή που δεν την αντέχει, που αντί να απομακρύνει κινδύνους τους επισπεύδει. Γι αυτό και κυνικά προτείνει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα της ίδιας λογικής τα οποία το μόνο που θα σιγουρέψουν, πέρα της πτώχευσης της πλειοψηφία των πολιτών, είναι η χρεωκοπία της οικονομίας.

Οι πολίτες συνειδητοποιούν καθημερινά ότι μια αφάνταστα αδύναμη κυβέρνηση σύρεται σε μια διαχείριση της κρίσης που μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Αρχή της λύσης είναι η αντίσταση στην πολιτική της , η ανατροπή του μνημονίου. Μόνο μια πολιτική η οποία σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, με αποφασιστικά αναδιανεμητικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο που θα ενισχύει την παρέμβαση του δημοσίου, θα μπορούσε να αναζωογονήσει και να διευρύνει την παραγωγική βάση, να αυξήσει τα εισοδήματα και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά . Πολιτική που θα αναζητά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμμαχες δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας καθαρά το φαύλο κύκλο που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την τρόικα θα αγωνιστεί για να αποτραπεί αυτή η πολιτική.

To Γραφείο Τύπου