Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/11/2004

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της αμφισβήτησης της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης επανέρχεται με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

Στην επείγουσα ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Δ. Παπαδημούλης αφού αναφέρεται:

α) Στις δηλώσεις του Σαντίκ Aιοκούτ, αντιπροέδρου της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης, που με αφορμή πρόσκληση για δεξίωση, στην οποία ο Πατριάρχης αναφέρετο ως «Οικουμενικός» δήλωσε πως δεν δέχεται την πρόσκληση που «έρχεται σε αντίθεση με την εθνική μας στάση και αξιοπρέπεια» και προειδοποίησε ότι ο Πατριάρχης «δεν πρέπει να εξαντλεί τα όρια της εθνικής μας υπομονής και ανοχής».

β) Στις έγκυρες πληροφορίες των Τουρκικών ΜΜΕ ότι το νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας θα αναφέρει ότι «πρέπει να εμποδιστούν οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το υπάρχον καθεστώς του Πατριαρχείου και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής διαπιστώνει ότι η στάση της Τουρκίας απέναντι στα ανωτέρω ζητήματα, τα οποία θέτει συνεχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στις διμερείς διαπραγματεύσεις, και τα οποία αποτελούν κριτήριο εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, γίνεται όλο και πιο ανελαστική.

Και καλεί, τέλος, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα για την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου «δεδομένου ότι τέτοιες δηλώσεις έχουν ακόμα και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν πυροδοτήσει τρομοκρατικές ενέργειες και «αυθόρμητες» εκδηλώσεις ακραίων στοιχείων σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

To Γραφείο Τύπου