Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/08/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη: Ανεπαρκές το πλαφόν συμβεβλημένων εργαστηρίων για εξετάσεις των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. στη Σητεία

προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περιοχής Σητείας (περίπου 5.100 ενεργοί & συνταξιούχοι), αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα λόγω ανεπάρκειας του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Για τις μικροβιολογικές, αιματολογικές, ανοσολογικές, ορμονολογικές κλπ εξετάσεις των ασφαλισμένων του, το ΙΚΑ έχει συνάψει συμβάσεις με πέντε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια της πόλης. Το συνολικό όριο (πλαφόν) ανά μικροβιολογικό εργαστήριο ανέρχεται στο ποσό των 2.000,00€ μηνιαίως. Το πλαφόν αυτό υπερκαλύπτεται  από τη 2η μέρα κάθε μήνα με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καλύπτουν με δικές τους δαπάνες τις εξετάσεις τους.

Το Μάρτιο του 2008, η τότε Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φ. Πάλλη-Πετραλιά, απαντώντας σε σχετική αναφορά με το υπ’ αρ. Φ90023/6575/1426, αναφέρει «ενδεχομένως η Διοίκηση του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ να εξετάσει την προοπτική αύξησης του πλαφόν προκειμένου να ομαλοποιηθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στην περιοχή» και συμπληρώνει «το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει ήδη κάνει ενέργειες για τη διενέργεια ελέγχου για τη συμπλήρωση του πλαφόν των συμβεβλημένων εργαστηρίων στην περιοχή».

Επομένως τόσο η Διοίκηση του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ όσο και το Υπουργείο είναι ενήμεροι και αναγνωρίζουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι της περιοχής. Εντούτοις η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί και το πλαφόν παραμένει το ίδιο με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι πέραν των περικοπών των αποδοχών τους και της σωρείας των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν μετά και τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησής σας, επιβαρύνονται και με τις δαπάνες για τις ιατρικές εξετάσεις τους, ενώ έχουν καταβάλλει και συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός

o Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αύξηση του μηνιαίου ορίου (πλαφόν) που διατίθεται για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να ομαλοποιηθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στην περιοχή της Σητείας;

 Ο ερωτών Βουλευτής 

Κριτσωτάκης Μιχάλης