Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/08/2010

Δήλωση Π. Τριγάζη: Η κυβέρνηση απουσιάζει από τις διεθνείς προσπάθειες για τον πυρηνικό αφοπλισμό

Ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Επέτειοι μνήμης αλλά και εγρήγορσης είναι οι μαύροι επέτειοι των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945). Η πυρηνική απειλή όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε, μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, αλλά παίρνει νέες μορφές και διαστάσεις.

Περιοχή «υψηλού πυρηνικού κινδύνου» αποτελεί η ευρύτερη περιοχή μας. Η κατοχή ισχυρού πυρηνικού οπλοστασίου από το Ισραήλ αποτελεί διαρκή πηγή έντασης και μπορεί να εξωθήσει και άλλες χώρες στον ίδιο δρόμο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Γι αυτό έχει προτεραιότητα ο αγώνας για μια αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή και ήδη έχουν τεθεί σε κίνηση σημαντικές πρωτοβουλίες για την διεκδίκησή της.

Το μεγάλο αυτό ζήτημα αφορά άμεσα και τη χώρα μας για πολλούς λόγους. Δυστυχώς, όμως, η ελληνική κυβέρνηση απουσιάζει από τις σχετικές διεθνείς προσπάθειες, που αναπτύσσονται. Άλλοτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες  για τον πυρηνικό αφοπλισμό (π.χ. «πρωτοβουλία των έξι»), σήμερα όμως η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος απομακρύνεται και από την παράδοση αυτή.

Η μόνη ελπίδα είναι να δυναμώσει η «διπλωματία των πολιτών και των κινημάτων». Ο ελληνικός λαός πρέπει πιο έντονα να κινητοποιηθεί κόντρα στον μιλιταρισμό και στα φιλοπόλεμα σχέδια, για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό. Για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα ως το 2020, όπως προτείνουν οι Δήμοι της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι μέσω της παγκόσμιας κίνησης «Δήμαρχοι για την Ειρήνη».

To Γραφείο Τύπου