Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/11/2004

Εκδήλωση προς τιμή του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του Συνασπισμού διοργάνωσε σήμερα, Σάββατο 27/11, ημερίδα για το συνδικαλιστικό κίνημα προς τιμήν του αγωνιστή της ελληνικής Αριστεράς, βουλευτή, συνδικαλιστή, συγγραφέα Βασίλη Νεφελούδη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του τόνισε:

«Τιμάμε τη μνήμη ενός σπάνιου ανθρώπου.
Τιμάμε την στάση ζωής μιας ξεχωριστής συνείδησης.
Η ζωή του γεμίζει έναν αιώνα.

Οι αγώνες του κατακλύζουν άπειρες συνειδήσεις όλων των γενεών.

Μια ζωή σύμβολο -ένας αιώνας αγώνων.

Ένας άνθρωπος αφιερωμένος στα οράματα και τις αγωνίες της Αριστεράς.

Ιστορικό κεφάλαιο και αγωνιστικό ήθος του ευρύτερου δημόσιου βίου, σε μια περίοδο που ο εμπειρισμός και ο δογματισμός διαμόρφωναν λάθη κι αδιέξοδα, ο Βασίλης Νεφελούδης αναζητάει καινούργιους δρόμους αγωνιστικής διαμόρφωσης του μέλλοντος.

Οι περιπέτειες της πολιτικής ζωής και οι τροπές των εξελίξεων βρίσκουν πάντα το Νεφελούδη όρθιο κι έτοιμο να αναμετρηθεί μαζί τους, να δώσει την ψυχή του και την σκέψη του και να εσωτερικεύσει βαθιά μέσα του το πραγματικό περιεχόμενο των γεγονότων.

Η πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα, η ιστορία του εργατικού κινήματος, τα οράματα και οι ματαιώσεις των Ελλήνων κομμουνιστών, οι εξάρσεις και οι δοκιμασίες των λαϊκών αγώνων βιώθηκαν έμπρακτα από τον Βασίλη Νεφελούδη. Η βιωματική σχέση των ημερών του με την ιστορία και τους αγώνες, με τον κόσμο των ιδεών και των αξιών διαμόρφωσαν την ήρεμη κι αποφασιστική θέληση του Νεφελούδη για το διαφορετικό κόσμο, το ευγενικό και καλοσυνάτο χαμόγελο για τους ανθρώπους, τον αισιόδοξο και γεμάτο από τους ορίζοντες του μέλλοντος στοχασμό του.

Ο αγωνιστής κομμουνιστής, ο συνδικαλιστής, ο πρόσφυγας, ο φυλακισμένος, ο παράνομος, ο βουλευτής, ο εξόριστος, ο διανοητής κι ο επαναστάτης ήταν πάντα παρών, όχι μονάχα για τον εαυτό του, αλλά για όλα όσα πίστευε και όλους όσους ένιωθε να αγκαλιάζει η σκέψη του. Ήταν πάντα ακέραιος, περήφανος κι ανοιχτός στις καινούργιες μέρες, στις καινούργιες ιδέες, στους νέους αγώνες.

Η ζωή του και το έργο του τεκμηριώνουν με τον πιο εναργή τρόπο τον πρωτοποριακό ρόλο του Βασίλη Νεφελούδη.

Η εναγώνια αναζήτηση της αγωνιστικής ανανέωσης και συνεπούς δράσης για να αλλάξουν τα πράγματα είναι ο κεντρικός άξονας όλης της ζωής του, που διατρέχει έναν ολόκληρο αιώνα. Είναι η ενσάρκωση της εποχής του ο Βασ. ο Νεφελούδης. Έζησε τον αιώνα των επαναστάσεων ως διεκδικητής ενός καλύτερου κόσμου.

Η ζωή του ταυτίστηκε με την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Και όλη αυτή η ζωή του και η δράση του ξεχώρισαν από ένα διακριτό στοιχείο: Ποτέ δεν εγκλωβίστηκε μέσα σε διαχωριστικές γραμμές και υψωμένα τείχη τόσο στον πολιτικό όσο και στον εργατικό, συνδικαλιστικό τομέα. Εργάστηκε πάντα για την ενότητα του κινήματος, πίστευε σ΄ αυτήν ως προϋπόθεση της επιτυχίας όλων των αγώνων, για την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Ο Β. Νεφελούδης θα είναι πάντα ενεργός παρουσία σε όλους τους αγώνες του εργατικού κινήματος και της πολιτικής ζωής του τόπου, γιατί ο στοχασμός του και η δράση του δεν εξαντλήθηκαν στις μέρες του. Είχαν αυτή τη δυναμική προοπτική που βρίσκεται διαρκώς πιο μπροστά απ’ όλα που και σήμερα ακόμη ζούμε και αντιμετωπίζουμε. Οραματισμοί, σκέψεις, αγωνίες, βιώματα είναι πιο μπροστά και μας περιμένουν σαρκωμένα έτσι με τους αγώνες του Β. Νεφελούδη για να μας μετράνε και μας τους ίδιους.

Είναι πολύ άξια η πρωτοβουλία που πάρθηκε και δεν πρέπει να σταματήσουμε μονάχα σε τέτοιες πρωτοβουλίες για το Β. Νεφελούδη. Διαρκώς να κάνουμε παρούσα αυτή τη μοναδική προσωπικότητα που είχε μια πληρότητα συνείδησης, στοχασμού και καθημερινότητας μοναδική, σε μέρες που είναι φτωχές από τέτοια δείγματα ζωής,

Να σας ευχαριστήσω και να πω στην κόρη του στον εγγονό του και στην οικογένειά του ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους, γιατί τις μεγάλες περιπέτειες και τις δοκιμασίες της ύπαρξής του ο Β. Νεφελούδης μπόρεσε να τις αντιμετωπίσει γιατί είχε μέσα του μια ακμαία συνείδηση και γιατί είχε γύρω του την οικογένεια του και λίγους σπάνιους αλλά μοναδικούς φίλους που ξέρουν τι σημαίνει να είναι φίλοι και να στέκονται δίπλα σε έναν άνθρωπο που σηματοδοτούσε ότι σηματοδότησε .»

Στην ημερίδα του ΣΥΝ απέστειλε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής. Χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης.

Παρευρέθηκαν και μίλησαν ιστορικοί, επιστήμονες, αγωνιστές της Αριστεράς και συνδικαλιστές.

To Γραφείο Τύπου