Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/08/2010

Ανακοίνωση του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ για δημόσια έσοδα, δαπάνες και κλείσιμο επιχειρήσεων .

 Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την αύξηση των έμμεσων φόρων εκτός του ότι πλήττει κυρίως τους κοινωνικά αδύναμους, δεν φέρνει τα προσδοκώμενα   αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα τα οποία τον μήνα Ιούλιο έχουν, κυριολεκτικά, καταρρεύσει –υποχωρώντας κατά 6,9% σε ταμιακή βάση- και γενικά υστερούν κατά πολύ έναντι των προϋπολογισθέντων.

 Την εξέλιξη αυτή την είχαμε προβλέψει αφού η κυβέρνηση δεν εστιάζει την προσοχή της στην  ανάπτυξη, που μπορεί να  φέρει αύξηση των εσόδων, αλλά ακολουθεί ένα  κοινωνικά άδικο και ανορθολογικό  δρόμο της επίθεση στα οικογενειακά εισοδήματα που προκαλεί πτώση της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

 Η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει καθημερινά με εντολή της Τρόικας αλλά και πλήρη δική της συναίνεση της οδηγεί τη χώρα καθημερινά σε μια πορεία εξοντωτική για τους εργαζόμενους και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα αλλά και αδιέξοδη για τον τόπο.

 Τα     μέτρα του μνημονίου, αλλά  και αυτά που επίκεινται, ιδιαίτερα με την επιβολή νέων φόρων θα προκαλέσουν παραπέρα αύξηση της  ανεργίας και του πληθωρισμού.

 Ο παραγωγικός τομέας φθίνει και  οι προβλέψεις, ιδιαίτερα στον τομέα των μικρών επιχειρήσεων είναι δυσμενέστατες, με καθημερινή απόδειξη την  αύξηση των επιχειρήσεων που βάζουν “λουκέτο”.

 Η  αλήθεια λοιπόν δεν μπορεί πια να κρυφτεί: το οικονομικό πρόγραμμα του κουαρτέτου κυβέρνησης-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ έχει αποτύχει παταγωδώς.

 Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, θα εστιαστεί σχεδόν αποκλειστικά στις δαπάνες, μειώνοντας ακόμα περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων και περικόπτοντας σε βαθμό ασφυξίας τις δαπάνες των ΔΕΚΟ, καθιστώντας δυσχερέστατη ακόμα και την στοιχειώδης λειτουργία τους.

 Η κυβέρνηση αν δεν υπάρξει κοινωνική αντίδραση θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και αναμένεται νέα επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων σε συνδυασμό με τη μείωση του ΠΔΕ και τη  συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως η μείωση του ΠΔΕ θα βάλει ταφόπετρα στην ανάπτυξη ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν άμεσα και μάλιστα σε νευραλγικούς τομείς οδηγούν στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, αφαιρώντας από την χώρα ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης.

 Είναι τραγικό να βλέπουμε τέτοια ανευθυνότητα της  κυβέρνησης όταν με βάση  πρόσφατα στοιχεία (Economist 24/7) η  Ελλάδα καταχτά  χείριστη επίδοση στην ετήσια εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής (-4,9% για Μάιο 2010) με μέσο όρο Ευρωζώνης (+9,4%).

 Αντίθετα προς την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης εμείς προτείνουμε έναν άλλο δρόμο,  κοινωνικά προσανατολισμένο και ρεαλιστικό, αν ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης με αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και την διαμόρφωση ενός νέου  αναπτυξιακού νόμου που αν και  πλησιάζει χρόνος διακυβέρνησης δεν τον έχουμε δει.

To Γραφείο Τύπου