Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/08/2010

Δήλωση κοινοβ. εκπροσώπου Π. Λαφαζάνη για ΑΕΠ και κατάρρευση πραγματικής οικονομίας

- ΔΙΠΛΟ «ΣΟΚ» ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

- ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΗΜΟ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις πληροφορίες για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5% το δεύτερο τρίμηνο, στη μείωση των εσόδων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και στα στοιχεία για την κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικοδομής και της βιομηχανίας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ζούμε την πλήρη, συνολική και παταγώδη αποτυχία του κατεδαφιστικού προγράμματος, που εφαρμόζουν κυβέρνηση-τρόϊκα στο «πειραματόζωο» που έχει καταντήσει η χώρα μας. Τα μέτρα «σφαγείου» κυβέρνησης-τρόϊκας δεν έχουν οδηγήσει μόνο στη λεηλασία λαϊκών εισοδημάτων και εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και έχουν επιφέρει ένα διπλό οικονομικό «σοκ»! Ένα διπλό «σοκ» που από τη μια αφορά στη μεγάλη μείωση, παρά τη φορολογική επιδρομή, των εσόδων του προϋπολογισμού και τον βέβαιο, πλέον, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και από την άλλη στην κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, με το βάθεμα της ύφεσης και τη διάλυση, σχεδόν, της παραγωγικής βάσης.

Τα μέτρα κυβέρνησης-τρόϊκας, παραδίδοντας τη χώρα στο έλεος των πιστωτών, των τραπεζών και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, την μετατρέπουν σε οικονομική, παραγωγική και κοινωνική έρημο, με την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη.

Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής για:

-    Την απεμπλοκή από τον βρώμικο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ και τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιό του.

-    Τη ριζική επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους με προτεραιότητες τη διαγραφή σημαντικού μέρους του και τη δραστική μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο.

-    Τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με χαρακτηριστικά ανάλογα με εκείνα του δημοσίου.

-    Την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών για την εφαρμογή μιας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

-    Την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

To Γραφείο Τύπου