Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/08/2010

Αποσπάσματα απο τη συνεντευξη Τύπου του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στα Χανιά

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΣΥΝ στα Χανιά, σήμερα  και δήλωσε τα ακόλουθα:

Για τις κυβερνητικές δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι ζει μια οφθαλμαπάτη. Μιλά για ανορθωτική πορεία της οικονομίας, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες οδηγούνται στην ανεργία, κατά εκατοντάδες καθημερινά κλείνουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα δημόσια έσοδα βουλιάζουν, οι νέοι αντιμετωπίζουν ένα μαύρο μέλλον. Μέσα από την πολιτική της κυβέρνησης οι μόνοι που κερδίζουν είναι το τραπεζικό κεφάλαιο, οι ξένοι πιστωτές και τα μεγάλα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα που περιμένουν σαν τα γεράκια να αρπάξουν όση δημόσια περιουσία έχει απομείνει σε τιμή ευκαιρίας.

Η λύση δε βρίσκεται στους αδιέξοδους δρόμους της κυβέρνησης αλλά στο πρόγραμμα αντίστασης και ανατροπής του Μνημονίου, διεκδίκησης μέτρων που αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και ενός αναπτυξιακού προγράμματος ανάταξης της οικονομίας στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εισοδημάτων των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος, την τόνωση της ζήτησης.

Η λύση είναι πολιτική. Αυτή η κυβέρνηση και το σύνολο της πολιτικής της πρέπει να ανατραπεί. Είναι καθήκον της Αριστεράς, ξεπερνώντας ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις, να συνδιαμορφώσει  μαζί με τον αριστερό-σοσιαλιστικό χώρο και την ριζοσπαστική Οικολογία το χώρο από όπου θα εκφραστεί πρακτικά η απόγνωση και η οργή του κόσμου και μέσα από τον οποίο θα εκδηλωθεί η νέα ελπίδα για την κοινωνία .

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Θέλουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των αγώνων αντίστασης και δράσης. Οι κινητοποιήσεις και η πορεία στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ΔΕΘ αλλά και η πρώτη πανευρωπαϊκή απεργία και κινητοποίηση στις 29 Σεπτέμβρη, πρέπει να γίνουν σημεία εκτίναξης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης μέσα από τα οποία θα εκφραστεί η οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων, των ανέργων, της νέας γενιάς.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για να συγκροτηθεί  και εκφραστεί ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στο Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική. Όσο και να προσπαθεί ο δικομματισμός να υποβαθμίσει την πολιτική τους σημασία, δε θα τα καταφέρει. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες θα στείλουν μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αφορούν τη ζωή και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος και τη λειτουργία της πόλης. Ό τι πιο ζωντανό και κινηματικό μπορεί και είναι αναγκαίο να συμπαραταχθεί ώστε και το πολιτικό σκηνικό να ανατραπεί και η αυτοδιοίκηση να πάρει τα συμμετοχικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά  που χρειάζεται η κοινωνία και η χώρα.

Για την επίσκεψη Νετανιάχου

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, τη στιγμή που το Ισραήλ απομονώνεται και πιέζεται διεθνώς, τείνει χείρα βοηθείας στην Ισραηλινή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που όχι απλώς καταπιέζει τον Παλαιστινιακό λαό αλλά συχνότατα επιχειρεί δολοφονικού τύπου επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου με μια κίνηση ανατρέπει πολιτική δεκαετιών σε σχέση με τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Γιατί άραγε απροκάλυπτα διευκολύνει την πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή; Οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς εμπλεκόμενη σε γεωστρατηγικά σενάρια υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων….

Το Γραφείο Τύπου ΣΥΝ Χανίων