Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/08/2010

Επιστολή Παν. Λαφαζάνη προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την τύχη του λιγνιτωρυχείου της Βεύης

«ΣΚΑΝΔΑΛΟ» Η ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!

Ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Γ. Ανδριώτης, ενόψει των κατευθύνσεων κυβέρνησης - «τρόικας», για εκχώρηση λιγνιτωρυχείων σε ιδιωτικά συμφέροντα, δίνουν στη δημοσιότητα την επιστολή που από 26/7 έστειλαν στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), για την τύχη του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς:

Τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής του ΥΠΕΚΑ
για την «εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας  και εκμετάλλευσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης»
– κ. Γ. Μανιάτη,
Υφυπουργό  Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

– κ. Π. Μητρόπουλο
Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ι.Γ.Μ.Ε

–κ. Γρ. Πραστάκο,
Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

– κ. Στ. Περράκη
Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου

– κ. Κ. Παναγόπουλο
Ομότιμο καθηγητής Ε.Μ.Π

– κ. Π. Μέρκο
Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος

Καθώς και στους εκπροσώπους των κομμάτων στην Επιτροπή:

–  κ.  Γ. Λιάνη,
βουλευτή Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ

– κ. Ε. Κωνσταντινίδη
Βουλευτή  Φλώρινας της ΝΔ 

– κ. Α. Κολοκοτρώνη

Βουλευτή  Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ

Των:

Παν. Λαφαζάνη,
Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργου Ανδριώτη,
Μέλους της Επιτροπής Ενέργειας του Συνασπισμού

Όπως είναι γνωστό, από θέση αρχής είμαστε τελείως αντίθετοι σε κάθε μορφή εκποίησης του εθνικού πλούτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων και βέβαια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες της συσταθείσας διακομματικής επιτροπής με στόχο αφενός την καλύτερη ενημέρωσή μας για τις εξελίξεις και αφετέρου για να ασκήσουμε κάθε δυνατή επιρροή προκειμένου να μείνει το λιγνιτωρυχείο σε δημόσια χέρια, σε στενή συνεργασία με μια δημόσια ΔΕΗ.

Από την παρακολούθηση των εργασιών της επιτροπής ενισχύθηκε η θέση μας για την ανάγκη να περάσει συνολικά το λιγνιτικό κοίτασμα της Βεύης σε δημόσιο έλεγχο και να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για την εξυπηρέτηση των λιγνιτικών της μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το λιγνιτωρυχείο της Βεύης  όχι μόνο δεν παραχωρείται ως ενιαίο κοίτασμα στη ΔΕΗ αλλά και η τελευταία, με αυθαίρετη και απαράδεκτη παρέμβαση της Ε.Ε., αποκλείεται, κατά πρωτοφανή τρόπο, από τη διαδικασία συμμετοχής της στο διαγωνισμό.

Τον αποκλεισμό αυτό της ΔΕΗ από το διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, καθώς και από άλλα τρία λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας (Δράμα, Βεγόρα, Ελασσόνα) είχε καταγγείλει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και στη θέση αυτή εμμένουμε. Άλλωστε, αυτή ήταν και η προεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε εκφραστεί σε κοινή συνέντευξη τύπου από τους τότε επικεφαλείς του Τομέα Ανάπτυξης, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και κ. Φ. Σαχινίδη στις 31.08.2009 (Η θέση τότε της Ε.Ε. χαρακτηριζόταν από τα δύο ως άνω στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως «κατάπτυστη» και στηριγμένη σε «μια λογική ιδεοληψιών και νεοφιλελεύθερης αφέλειας που διακρίνει ορισμένους Ευρωπαίους Επιτρόπους»)

Θεωρούμε ότι είναι άκρως αντιοικονομική η διαφορετική αντιμετώπιση και διαχείριση των δύο τμημάτων του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, αυτού δηλαδή που ήδη είναι στη δικαιοδοσία εκμετάλλευσης από ΔΕΗ και του άλλου που επιδιώκεται να δοθεί σε ιδιώτες. Το κοίτασμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενιαίο και να το εκμεταλλευτεί η ΔΕΗ. Τυχόν χωριστή εκμετάλλευση θα έχει σαν αποτέλεσμα –όπως ανέφερε και ο καθηγητής ΕΜΠ Κ.Παναγόπουλος- το 30% του κοιτάσματος να μείνει αναξιοποίητο και το κόστος παραγωγής του λιγνίτη να είναι διπλάσιο εκείνου μιας ενιαίας εκμετάλλευσης.

Καταλήγουμε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να αλλάξει, έστω και την τελευταία στιγμή, άποψη, να λάβει υπόψη της θέσεις μαζικών φορέων, όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, και να προχωρήσει στην αξιοποίηση, υπό δημόσιο έλεγχο, του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, το οποίο πρέπει να ανατεθεί εξολοκλήρου σε μια ενιαία, δημόσια, καθετοποιημένη ΔΕΗ, προκειμένου να εξυπηρετήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συμφέρον της ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας, τα τοπικά συμφέροντα και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2010»