Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/08/2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 στην Πελοπόννησο και την Εύβοια

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

Για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Τρία χρόνια πέρασαν από τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 στην Πελοπόννησο και την Εύβοια που άφησαν πίσω τους 75 νεκρούς και πρωτοφανείς καταστροφές περιουσιών και δασών. Δυστυχώς, η πολυδιάστατη εκείνη τραγωδία, που είχε συγκλονίσει όλο τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια κοινή γνώμη, δεν οδήγησε στην εξαγωγή των αναγκαίων διδαγμάτων ούτε από την τότε ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι δασοκτόνοι νόμοι δεν καταργήθηκαν και αθετήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν για την ενίσχυση και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Εκπονήθηκαν σημαντικές μελέτες από επιστημονικά ιδρύματα και φορείς αλλά παρέμειναν αναξιοποίητες, ενώ αγνοήθηκαν πλήρως αιτήματα και προτάσεις που έγκαιρα είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης με κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία, την πίκρα και την οργή των ανθρώπων στις πυρόπληκτες περιοχές, που εξακολουθούν να εκπέμπουν SOS για το ίδιο το μέλλον τους και να μένουν αβοήθητοι από την κυβέρνηση ενώ προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν δουλειές, να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα και υποδομές, να απαλλαγούν από τα χρέη που τους πνίγουν, να περάσουν μέσα από συμπληγάδες της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.

Οι σημερινές  αντιλαϊκές πολιτικές που πηγάζουν από το μνημόνιο, προοιωνίζονται χειρότερες μέρες και μόνο αν ξεσηκωθούν οι πολίτες και αγωνιστούν συντονισμένα στη βάση εναλλακτικών προτάσεων μπορεί να ανοίξει μια διαφορετική πορεία κόντρα στους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους. Ο άλλος δρόμος είναι ένα νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης με τους ανθρώπους και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι περιφερειακές και δημοτικές του Νοέμβρη μπορούν να δώσουν ένα ισχυρότατο μήνυμα.

To Γραφείο Τύπου