Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/08/2010

Συνέντευξη Νίκου Βούτση, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» (Μπ. Μιχαλοπούλου)

-    Απʼ ότι φαίνεται τα δυο μεγάλα κόμματα με τις επιλογές τους προσπαθούν να δώσουν χαρακτήρα μη πολιτικό στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όχι μόνο τα δυο μεγάλα κόμματα που θέλουν να αποφύγουν την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για να μην εκφραστεί η οργή του κόσμου.

Η δυσάρεστη έκπληξη των τελευταίων εβδομάδων είναι η θέση που παίρνει η Δημοκρατική Αριστερά που καθημερινά γίνονται κήρυκες μη πολιτικών επιλογών, ανοικτών για στήριξη και από το κυβερνών κόμμα σαν η αυτοδιοίκηση να βρίσκεται σε γυάλα, δεν επηρεάζεται αρνητικά και δεν επέρχονται άμεσες και μάλιστα δραματικές συνέπειες, μέσω του «Καλλικράτη» και του μνημονίου στην καθημερινότητα και στο μέλλον των πολιτών.

-    Αλλά είναι εντελώς υποκριτική αυτή η στάση…

Και βαθύτατα πολιτικά συντηρητική καθώς επιχειρεί να βγάλει από το κάδρο το μνημόνιο, την τρόικα, τον Καλλικράτη, την ίδια την κρίση του πολιτικού συστήματος.

Ο ίδιος ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει μεγάλη ιστορία κινηματικής αντίληψης, αυτονομίας και αντίστασης, παρέμβασης και συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα. Όλα αυτά πηγαίνουν στην άκρη, μπαίνουμε σε μια φάση όπου οι κυβερνώντες θέλουν την αυτοδιοίκηση να την κάνουν απλώς τοπική διοίκηση και πειθήνια διαχείριση μέσα στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής των κυβερνήσεων, του κράτους και της τρόικα.

-    Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από το άνοιγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς προς το ΠΑΣΟΚ, είχαμε και μια επίθεση προς τον ΣΥΝ.   

Οι δράκοι στο σχετικό παραμύθι τελείωσαν. Επί δύο τρεις μήνες σε όλους τους τόνους ακούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ έχουν πάρει αριστερίστικη τροχιά, κάνουν πολιτικό καιροσκοπισμό, διάφορα εύηχα για τον χώρο μας τα οποία προφανώς ήταν και είναι προκάλυμμα μιας πάρα πολύ αρνητικής αλλά ταχείας εξέλιξης για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και για τη διαμόρφωση μιας Αριστεράς ανεκτικής και ανοιχτής στο μνημόνιο και στη νέα εποχή που αυτό έχει καθορίσει. Αυτό επαναλαμβάνω ότι είναι μια αρνητική εξέλιξη, οι δράκοι τέλειωσαν, το παραμύθι το είδαμε και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα και ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν κατεύθυνση.

-    Δεν αποκλείονται όμως και μετεκλογικές συνεργασίες από αυτή την πλευρά.

Είναι σα να ζούμε δεν ξέρω και εγώ σε ποια δεκαετία, σαν το μνημόνιο να είναι μια λεπτομέρεια και μια υποχρεωτική διαδικασία στην οποία η Αριστερά απλώς καλείται να εξομαλύνει τις ακραίες συνέπειες. Απόψεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τα καθήκοντα, τις ανάγκες σήμερα του κόσμου της εργασίας που υφίσταται μια τρομακτική επίθεση, την απογύμνωση των συνταξιούχων, των νέων.

Η Αριστερά πρέπει να σηκώσει το ανάστημά της, να ενωθεί, να συγκλίνει, να έχει κοινές δράσεις, να κάνει αγώνες, να ενθαρρύνει αγώνες, να δώσει ελπίδα στον κόσμο. Αυτά είναι που πρέπει να κάνει η Αριστερά για να αμφισβητηθεί έμπρακτα η πολιτική του μνημονίου, να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική, να αποδομηθεί ο δήθεν μονόδρομος που μας έβαλε στον φαύλο κύκλο της αποπληρωμής ενός χρέους που δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Για τα άλλα υπάρχουν καλύτεροι διαχειριστές στα κόμματα εξουσίας και το έχουν αποδείξει.

-    Το ΠΑΣΟΚ από τη μια προσπαθεί να απολιτικοποιήσει τις εκλογές, από την άλλη  όμως απειλεί για διαγραφή αυτών που μέσα από τον χώρο του συντάσσονται κατά του μνημονίου.

Και για την αναγκαία πολιτική ρωγμή σʼ αυτό το χώρο θα σας πω και για το πώς εμείς προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε οποιαδήποτε διαδικασία και διεργασία, με καθαρό όμως πολιτικό πλαίσιο εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης. Διαδικασία που θα οδηγούσε σε μια σύγκλιση της ριζοσπαστικής αριστεράς και οικολογίας με τη σοσιαλιστική αριστερά.

Εμείς είμαστε ένα πολύ δημοκρατικό κόμμα και καλά κάνουμε και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πλατύς χώρος και μια μʼ αυτή την έννοια για οτιδήποτε συζητάμε ενημερώνουμε και μας ενημερώνουν αντίστοιχα. Στο δημόσιο χώρο βρισκόμαστε και εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε να συνεργαστούμε σε ευρύτερες συσπειρώσεις που θα σηματοδοτούν και τα κατάλληλα πρόσωπα και άρα αυτό το ρίσκο της τελικής συναπόφασης πρέπει να το παίρνουμε. Όμως δημιουργείται και ένα κλίμα αναζήτησης για το χώρο μας που είναι θετικό. Δεν είμαστε αυτοί που θα δώσουν τις κομματικές επιλογές και τα σκυλιά δεμένα.

Όταν πρόκειται για αντιστάσεις μέσα από το ΠΑΣΟΚ ενάντια σε ένα πρόγραμμα αντιδραστικό που δεν είχε καμιά σχέση με όσα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ ή κάποια στελέχη αντιδρούν, το ίδιο μπλοκ των μιντια και των πολιτικών παραγόντων θεωρούν ότι αυτή η αμφισβήτηση συνιστά έγκλημα καθοσιώσεως και βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απειλεί με διαγραφές.

Για δείτε δηλαδή την απίστευτη υποκρισία όσων θέλουν να περάσει αδιαμαρτύρητα το μνημόνιο διότι αυτή είναι η πολιτική ουσία που ενδιαφέρει τους πρωταγωνιστές και τους συνενόχους μιας ιστορικά πρωτοφανούς κοινωνικά ανάλγητης και απόλυτα υποτελούς σε νεοφιλελεύθερα δόγματα πολιτικής. Εμείς, η ριζοσπαστική αριστερά αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική με όλες τις δυνάμεις μας.

To Γραφείο Τύπου