Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/08/2010

Δήλωση Δημ. Στρατούλη σχετικά με τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ασφαλιστικό

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο ολοκληρώνει την εργασιακή – κοινωνική κατεδάφιση

Σχετικά με τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ασφαλιστικό ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την εξής δήλωση:

Η κυβέρνηση σε εφαρμογή του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου ολοκληρώνει την ασφαλιστική και εργασιακή κατεδάφιση.

Προωθεί την κατάργηση της δυνατότητας να κηρύσσεται μία συλλογική σύμβαση εργασίας, που υπογράφηκε από μία συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος, υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους αυτού του κλάδου ή επαγγέλματος. Με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα καλύπτεται μόνο από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και θα είναι εκτεθειμένο στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Ταυτόχρονα, με το επικαιροποιημένο μνημόνιο η κυβέρνηση συμφώνησε  να προωθήσει νομοθετικά την ικανοποίηση της διαχρονικής απαίτησης του κεφαλαίου για  υπερίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε σχέση με τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές, ώστε κάθε επιχείρηση να έχει να διαπραγματευτεί ή να αντιπαρατεθεί μόνο με την συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων της, ώστε να την αντιμετωπίζει ή να την ενσωματώνει ευκολότερα.

Οι ανατροπές αυτές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας διευκολύνουν την τελική για το κεφάλαιο λύση, δηλαδή την υποκατάσταση όλων των ειδών συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τις ατομικές συμβάσεις, όπου ο κάθε εργαζόμενος θα βρίσκεται εντελώς μόνος και απροστάτευτος απέναντι στην παντοδυναμία των εργοδοτών του.

Οι «προσαρμογές» των συνταξιοδοτικών δαπανών, δηλαδή νέες περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που θα προωθηθούν μετά από την ολοκλήρωση αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό, οδηγούν στη μετατροπή της κύριας σύνταξης σε απλό φιλοδώρημα και κυρίως στη δραματική συρρίκνωση μέχρι εξαφάνισης των επικουρικών συντάξεων.

Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η συγκρότηση και η ανάπτυξη ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού κινήματος που θα έχει ως βασικό στόχο την ακύρωση των όποιων εκδοχών του μνημονίου, και των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν ή σχεδιάζονται να παρθούν σε εφαρμογή του και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα ανοίξει εναλλακτικούς προοδευτικούς δρόμους για την οικονομία και την κοινωνία.

To Γραφείο Τύπου