Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2010

Δήλωση Πάνου Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ για την ενδεχόμενη νέα αύξηση του ΦΠΑ

Τυχόν νέα αύξηση του ΦΠΑ ή μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων αλλά και για την κατάσταση στην χειμαζόμενη αγορά.

Η κυβέρνηση πανικόβλητη από την αποτυχία της αντικοινωνικής πολιτικής της, ενδεχομένως να αποπειραθεί μια νέα αύξηση του ΦΠΑ, θεωρώντας ότι έτσι θα καλύψει την υστέρηση των εσόδων. Πλανάται πλάνην οικτράν. Γιατί το βάθεμα της ύφεσης, ως επακόλουθο της κάμψης της ζήτησης που θα επιφέρει η τυχόν νέα αύξηση σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση των εσόδων.

Η κυβέρνηση όμως φλερτάρει και για έναν επιπλέον λόγο με την νέα αύξηση του ΦΠΑ, γνωρίζοντας ότι αυτό θα φέρει αύξηση του πληθωρισμού αλλά και την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ πάνω στο οποίο υπολογίζεται το έλλειμμα, δημιουργώντας εικονικά μια συγκράτησή του.

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, επιχειρεί όλο το τελευταίο διάστημα με την ιδιότυπη στάση πληρωμών που έχει επιβάλλει το δημόσιο έναντι όλων των υποχρεώσεών του, με πρώτα θύματα την παιδεία και την υγεία.

Πρέπει να τελειώνουμε με την κυβέρνηση και την νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική της πολιτική. Οι διαδηλώσεις του Σεπτέμβρη και οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ας είναι η αρχή του τέλους της.

To Γραφείο Τύπου