Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ για τη σύσκεψη στου ΥΠΑΑΤ με θέμα την κατάσταση στην αγορά σιτηρών

Τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης, που διοργάνωσε έστω και καθυστερημένα  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το μόνο που δεν διασφαλίζουν είναι το συμφέρον των μικρομεσαίων παραγωγών σιτηρών, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων καταναλωτών.

Η επανάληψη γενικών και αόριστων εξαγγελιών, που ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη είχε διατυπώσει, περί δημιουργίας νέων φορέων συγκέντρωσης και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, στην προκειμένη περίπτωση δημητριακών, όχι μόνο δεν πείθουν πλέον κανένα, αλλά δίνουν άλλοθι στη συνέχιση της δράσης του καρτέλ και στα σιτηρά.

Η αναγγελία σύστασης ακόμα μιας διεπαγγελματικής οργάνωσης, μόνο παρελκυστικό τέχνασμα μπορεί να θεωρηθεί, ιδίως όταν υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο οι υπόλοιπες διεπαγγελματικές  λειτούργησαν σε όφελος των παραγωγών  και όχι των κάθε λογής μικρών και μεγάλων συμφερόντων που απομυζούν τον κόπο τους.

Τέλος, είναι εξαιρετικά ανησυχητική η εκκωφαντική σιωπή του ΥΠΑΑΤ γύρω από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και μάλιστα σε εποχή μαζικών προμηθειών από τους κτηνοτρόφους. Η παντελής έλλειψη δεσμεύσεων, προοιωνίζει όχι μόνο περαιτέρω οικονομική εξουθένωση των κτηνοτρόφων αλλά και νέο κύκλο ανατιμήσεων εκτός από το ψωμί και τα ζυμαρικά, και στα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα πουλερικά.

Η διασφάλιση του εισοδήματος παραγωγών και καταναλωτών απαιτεί άμεσα μέτρα πάταξης της ασύδοτης κερδοσκοπίας και των καρτέλ. Απαιτεί ριζοσπαστική αγροτική πολιτική, ακριβώς  στον αντίποδα της αντιαγροτικής πολιτικής  που σταθερά εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής