Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/08/2010

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στην τηλεόραση του MEGA και την εκπομπή Πρωινό MEGA


δείτε το βίντεο


-    Καλημέρα κ.Τσίπρα. Φαντάζομαι ότι έχετε πάει και εσείς διακοπές και έμαθα ότι ήσασταν στην Κρήτη και στην Πρέβελη;

Είναι καλό για όσους έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγες μέρες αλλά πολύ γρήγορα επιστρέφει κανείς στα προβλήματα της καθημερινότητας και ο φετινός Αύγουστος  δεν ήταν σαν τους άλλους. Νομίζω ότι είναι για όλους μας πολύ δύσκολο να κατεβάσουμε τα ρολά και να ξεχάσουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ξεκινήσατε όμως την κουβέντα από την Πρέβελη και πράγματι αυτό που συνέβη προχθές είναι εξωφρενικό. Είναι ένα από τα δυο μέρη μαζί με το Βάι και αναρωτιέται κανείς αν είναι δυνατόν αυτά τα μέρη να αφήνονται απροστάτευτα. Και επειδή θυμάμαι και πριν τρία χρόνια τη μεγάλη καταστροφή στην Ηλεία και πέρυσι στην Αθήνα αλλά θα σας θυμίσω ότι η έρευνα που έγινε για την μεγάλη καταστροφή στην Ηλεία έδειξε ότι οι ευθύνες βρίσκονται στις τοπικές αρχές. Και εδώ να κάνω ένα σχόλιο. Εδώ υπάρχει ένα θέμα αδυναμίας συντονισμού. Υπάρχει όμως και το ουσιαστικό θέμα που είναι ότι αφήνουμε την κοινωνία και τους πολίτες απροστάτευτους. Διότι ένα θα μπορούσαμε με πολύ λιγότερα έξοδα που απαιτούνται για την καταστολή της πυρκαγιάς, που είναι η πρόληψη, να έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό, να έχουμε μόνιμους δασοπυροσβέστες και όχι εποχιακούς και ανεκπαίδευτους,  να έχουμε συστήματα πυρανίχνευσης που να αποτελεσματικά.

-    Άρα κ. Πρόεδρε πάμε μετά…

Πάντοτε πάμε μετά, ιδίως όμως στις μέρες μας που έχει υιοθετηθεί μια λογική να αποδομήσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με την κοινωνική προστασία, αφήνουμε τους πολίτες και τον φυσικό πλούτο απροστάτευτα. Με τις πυρκαγιές αλλά και με τα σημερινά πρωτοσέλιδα που βλέπω ότι χιλιάδες παιδιά δεν μπορούν να πάνε σε παιδικούς σταθμούς  και θα ήθελα να ρωτήσω που είναι όλοι αυτοί οι οποίοι εδώ και 4, 5 μήνες μας έλεγαν ότι αυτό το δημόσιο στην Ελλάδα είναι τόσο διογκωμένο και τόσο τεράστιο που πρέπει να συρρικνώσουμε και για δείτε πόσες κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν σε καίριους τομείς;

-    Πάντως το δημόσιο είναι μεγάλο αλλά το θέμα είναι που βρίσκονται και τι κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι….

Με την απογραφή που έγινε από το υπουργείο, είναι κοντά στις 760.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Εάν, όμως, συμπεριλάβουμε τους ένστολους, τους αιρετούς, τους ιερείς τότε οι πραγματικοί δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοί που συγκροτούν τον μηχανισμό του κράτους είναι περίπου 460.000, πολύ πιο κάτω από το 10% του ενεργού πληθυσμού και σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ είναι πολύ πιο κάτω. Το ζήτημα λοιπόν, για να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν είναι ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και αυτός είναι μύθος που εισήγαγαν και ΜΜΕ. Το ζήτημα είναι ότι είναι ανορθολογικά συγκροτημένο το δημόσιο, ότι συγκροτήθηκε με την πελατειακή λογική των κομμάτων εξουσίας, ότι υπάρχει πλειάδα υπαλλήλων εκεί που δεν χρειάζεται αλλά υπάρχουν τεράστια κενά σε τομείς κοινωνικής προστασίας και φροντίδας που τους έχει ανάγκη ο πολίτης.

-    Κάνατε τις διακοπές στην Κρήτη αλλά οι πληροφορίες μου λένε ότι ταξιδέψατε και στην Πάρο για να συναντήσετε τον Μανώλη Γλέζο μήπως και είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής. Και να πάμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές που είναι επίκαιρες.

Δεν είναι ακριβές αυτό. Καταρχάς, οποιοσδήποτε έχει την τύχη να είναι δίπλα στην Μ. Γλέζο και να συντρώει ή να συζητά είναι μια πολύ μεγάλη χαρά. Ο Μανώλης Γλέζος είναι μέλος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειάζεται κανείς να τον βολιδοσκοπήσει. Συζητήσαμε και αυτή την πρωτοβουλία ώστε να βρεθούμε μια μέρα ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να πάρουμε λίγο από την σοφία του για τις πολιτικές εξελίξεις και να δούμε πως θα πάμε σʼ αυτές τις εκλογές και αυτός ήταν ο στόχος. Από εκεί και πέρα, ο Μανώλης Γλέζος είναι μια δημιουργική εφεδρεία, όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά για την πολιτική και κοινωνική κοινότητα.

-    Ασφαλώς αλλά υπάρχει περίπτωση να είναι υποψήφιος ο Μ.Γλέζος;

Υπάρχει περίπτωση αλλά θα σας εκπλήξω. Ο Μ.Γλέζος θα θυμάστε ότι την δεκαετία του ʼ80 από βουλευτής πήγε σε μια απομακρυσμένη κοινότητα δίνοντας ένα παράδειγμα με τους όρους να προσπαθήσει να προωθήσει μια διαδικασία αυτοοργάνωσης και άμεσης δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι, ότι αυτή την περίοδο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να κάνει κάτι παρόμοιο σε μια άλλη περίπτωση αλλά δεν ξέρω αν θα καταλήξει αυτό.

-    Όχι πάντως στην περιφέρεια Αττικής.

Η περιφέρεια Αττικής για εμάς έχει μια ιδιομορφία. Εμείς εκτιμάμε ότι αυτές οι αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα είναι διαφορετικές από τις όλες τις προηγούμενες. Πρώτον, γιατί έρχεται μια νέα εκλογική αναμέτρηση, ένας νέος θεσμός σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι σχεδόν μικρές κοινοβουλευτικές εκλογές. Επιπλέον, είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες ΔΝΤ. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει την ελληνική κοινωνική σε γύψο. Εμείς έτσι το εκτιμάμε. Αυτή η επιλογή πρόσδεσης στην τρόικα και στο ΔΝΤ είναι αυτή που έχει επιφέρει πλειάδα δεινών που παρακολουθούμε και διαβάζουμε και στις εφημερίδες.

-    Θα πάτε σε μια λογική λοιπόν μνημονίου – αντιμνημονίου;

Η κοινωνία βράζει και θέλει να διοχετεύσει την οργή και τη δυσαρέσκειά της σε ψηφοδέλτια που θα δίνουν ελπίδα και άλλη προοπτική. Φοβάμαι ότι σε δυο μήνες, στις 7 και στις 14 Νοέμβρη που θα γίνουν οι εκλογές, οι συνθήκες θα είναι πολύ διαφορετικές απʼ ότι σήμερα και φοβάμαι ότι θα είναι και πολύ χειρότερες απʼ ότι είναι σήμερα. Ο βασικός μας αντίπαλος δεν θα είναι τα ψηφοδέλτια των δυο κομμάτων εξουσίας που ούτως ή άλλως θα είναι απαξιωμένα. Ο βασικός μας αντίπαλος θα είναι η απελπισία των πολιτών για όσα συμβαίνουν γύρω τους που μπορεί να τους στρέψει στην αποχή και στην αδιαφορία, όχι από απολίτικη στάση αλλά από στάση πολιτικής συνειδητοποίησης ότι δεν γίνεται τίποτα.

-    Για να μην υπάρχει αυτή η αποχή που λέτε ή το απολιτίκ δεν θα πρέπει η Αριστερά να έχει μια υποψηφιότητα η οποία θα συμβολίζει όλα αυτά που λέτε και να φέρει τον κόσμο στην κάλπη; Και ποια θα είναι αυτή η υποψηφιότητα; Έχετε καταλήξει κάπου για την περιφέρεια Αττικής;

Καταρχάς, πριν συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα όλη αυτή η συζήτηση είναι μια συζήτηση που εν πολλοίς διεξάγεται και στα ΜΜΕ διότι εμείς ουδέποτε μπήκαμε σε μια διαδικασία ονοματολογίας αλλά κατεύθυνσης. Ονόματα χωρίς περιεχόμενο είναι πουκάμισο αδειανό. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για πολιτικές διεργασίες που θα έχουν προοπτική. Την πιο σπουδαία προσωπικότητα να βρούμε, το πιο σπουδαίο πρόσωπο, όνομα που να έχει απήχηση στην κοινωνία, αν αυτό δεν συνδυαστεί από αντίστοιχες κινήσεις στο πολιτικό πεδίο και από διεργασίες….

-    Συμφωνώ σε αυτό που λέτε αλλά ένα πρόσωπο μπορεί πάντα αυτή την πολιτική να την πάει ένα βήμα παραπέρα ή ένα βήμα παραπίσω. Και τα πρόσωπα παίζουν ρόλο. Δεν είναι πάντα οι καρέκλες που κάνουν τα πρόσωπα και συνήθως τα πρόσωπα δίνουν ουσία στην καρέκλα…..

Στις αυτοδιοικητικές που δυστυχώς είναι δημαρχοκεντρικές, περιφερειαρχοκεντρικές, παίζουν ρόλο τα πρόσωπα. Όμως για εμάς αυτή η αναμέτρηση θα είναι κεντρικοπολιτική και με αυτή την έννοια πορευτήκαμε με δυο βασικούς άξονες. Πρώτος άξονας είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων της Αριστεράς και δεύτερος άξονας είναι διεύρυνση αυτών των δυνάμεων από πρόσωπα, κινήσεις, δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που είναι δυσαρεστημένοι και πικραμένοι από την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία τους.  Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες.

Βλέπουμε ότι πράγματι υπάρχουν πολύ σοβαρές διεργασίες στο χώρο της σοσιαλιστικής Αριστεράς, πολύ σοβαρές διεργασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Εμείς αυτές τις διεργασίες ενθαρρύνουμε και προωθούμε και όχι τα πρόσωπα. Τις διεργασίες παρακολουθούμε και αν αυτές υπάρξουν και αποκτήσουν μια δυναμική θα βρεθούν και τα κατάλληλα πρόσωπα.  Αναφερθήκατε στον κ. Μητρόπουλο που είναι ένα πρόσωπο που πράγματι θα μπορούσε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και να βρεθεί δίπλα στη ριζοσπαστική Αριστερά. Το ίδιο και για σειρά πρόσωπα που βρίσκονται στο χώρο του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ και έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους;, τις διαφωνίες τους με την πολιτική….

-    Λέτε για την κα Σακοράφα, τον κ. Δημαρά, τον κ.Οικονόμου…

Η κα Σακοράφα και ο κ. Οικονόμου είχαν με επανειλημμένες συνεντεύξεις και παρουσίες στη βουλή αναδείξει την ιστορική ανάγκη της συνάντησης της σοσιαλιστικής Αριστεράς με την ριζοσπαστική Αριστερά για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική. Αυτά τα βήματα εμείς τα χαιρετίζουμε. Τα χαιρετίζουμε γιατί πιστεύουμε ότι δεν μεμονωμένα αλλά εκφράζουν, συμβολίζουν, εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι εξοργισμένοι και αγανακτισμένοι για το πώς στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εξαπατήθηκαν από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πίστεψαν ότι θα υπάρξει κοινωνικό κράτος και κοινωνική προστασία και σήμερα βλέπουν την κοινωνική κατεδάφιση.

-    Με βάση αυτά που μου είπατε σας βλέπω πιο κοντά στην υποψηφιότητα του κ.Μητρόπουλου.

Σας επαναλαμβάνω ότι θα ήταν άστοχο αυτή τη στιγμή να μιλήσω περί προσώπων. Αυτό που μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι να δούμε να προχωρούν διεργασίες στο χώρο της σοσιαλιστικής Αριστεράς που θα συγκροτούν μια δυναμική και να δούμε μέσα από ένα συλλογικό τρόπο το πώς θα ανταμώσουμε με αυτές προκειμένου να δούμε και τους επικεφαλής, τους υποψήφιους αλλά να βρούμε και αυτούς οι οποίοι θα δώσουν τη μάχη σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά. Διότι θεωρούμε ότι η μητέρα των μαχών μπορεί να είναι η περιφέρεια της Αττικής. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι στην περιφέρεια της Αττικής μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη έκπληξη. Θέλουμε μια καταγραφή. Θέλουμε να καταγραφεί η δυσαρέσκεια των προοδευτικών πολιτών.  

-    Για το θέμα του δήμου της Αθήνας υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για τον υποψήφιο; Έχετε σχηματοποιήσει στο μυαλό σας πως μπορεί να είναι ο υποψήφιος και αν υπάρχουν κάποια πρόσωπα που μπορούν να διεκδικήσουν αυτή τη θέση;

Στο δήμο της Αθήνας υπάρχει μια πολύ σημαντική προίκα αγώνων, κινηματικών δράσεων και νικών για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια της Ανοιχτής Πόλης, της δημοτικής παράταξης που είχα την τύχη να ηγηθώ πριν από 4 χρόνια και η οποία συνέχισε να δρα και σχεδόν σʼ όλα τα μέτωπα κατάφερε να αναδείξει συγκρούσεις που είχαν να κάνουν με το δημόσιο χώρο. Να σας αναφέρω ενδεικτικά την αντιπαράθεση για το Βοτανικό, για το πάρκο στο Γουδί, για τη βίλλα Δρακοπούλου, για το πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Συγκρούσεις με τη δημοτική αρχή και μια άλλη αντίληψη για τον δημόσιο χώρο.

-    Κατά συνέπεια αυτή την προίκα ποιος μπορεί να αξιοποιήσει;

Θεωρώ ότι η ίδια η Ανοιχτή Πόλη έχει την αυτοδιοικητική εμπειρία μετά από 4 χρόνια δράσης να αναδείξει και υποψήφιους ικανούς να αναμετρηθούν και να καταγράψουν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αλλά και ο δικός μας χώρος, ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει πλειάδα αξιόλογων προσώπων που θα μπορούσαν να ηγηθούν. Βεβαίως, δεν σας κρύβω ότι ακριβώς επειδή ένας από τους δυο άξονες της πολιτικής μας ήταν η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση της Αριστεράς, διερευνήσαμε τη δυνατότητα στο δήμο της Αθήνας, στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας να μπορούσε η Αριστερά να διεκδικήσει ενωμένη και πιστεύω ότι θα κατάφερνε και να πάρει το δήμο και να δημιουργήσει μια μεγάλη ανατροπή στην πολιτική σκηνή.

-    Ο κ. Κουβέλης που έφυγε από τον ΣΥΝ έκανε μια πρόταση για τον κ. Καμίνη στην λογική του να ενωθούν οι ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις…..Βλέπουμε ο κ. Καμίνης δεν έχει μεγάλη δημοτικότητα σε γκάλοπ αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Εσείς την υποψηφιότητα αυτή πως θα την αντιμετωπίζατε;

Εκτιμώ τον κ.Καμίνη ως έναν σοβαρό άνθρωπο που μάχεται για τα δικαιώματα των πολιτών αλλά είναι άλλο η εκτίμηση σε προσωπικό επίπεδο και άλλο το να δώσουμε δια του κ. Καμίνη συγχωροχάρτι σε μια πολιτική που έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Πραγματικά εκπλήσσομαι και θλίβομαι όταν ακούω από πρώην συντρόφους μου ότι η αντιπαράθεση στο αυτοδιοικητικό πεδίο δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση. Είναι κατεξοχήν πολιτική αντιπαράθεση. Ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο που υπάρχει και δεν μπορούμε να κρυφτούμε απʼ αυτό, ακόμα και αν δεν υπήρχαν αυτές οι κυβερνητικές επιλογές, είναι μια κατεξοχήν πολιτική αντιπαράθεση.

Τα 4 αυτά χρόνια δώσαμε μάχες στο δήμο της Αθήνας. Μάχες που ανέδειξαν τα κινήματα πολιτών, μια άλλη αντίληψη για την αυτοδιοίκηση. Το αν σʼ αυτές τις μάχες πολιτικές δυνάμεις έπαιρναν το μέρος των μεγάλων συμφερόντων ή το μέρος των πολιτών, αυτό ήταν μια πολιτική επιλογή. Τα δυο κόμματα εξουσίας είτε ήταν κρυμμένα στις μάχες αυτές είτε ήταν με το μέρος  των μεγάλων συμφερόντων. Δεν μπορούμε λοιπόν σήμερα ως Αριστερά να δίνουμε συγχωροχάρτι για τη στάση τους αυτά τα 4 χρόνια στο δήμο της Αθήνας. Επιπλέον όμως δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε και ότι τον Νοέμβριο που θα έχουμε εκλογές θα υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι.

-    Άρα απαντάτε αρνητικά και στην πρόταση Κουβέλη και στην υποψηφιότητα Καμίνη.

Όχι απλά αρνητικά. Ίσα ίσα εκπλήσσομαι με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι πρώην σύντροφοί μας από μια λογική ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς σε μια λογική συμπληρωματικής δύναμης στο κυβερνών κόμμα, στο κόμμα εξουσίας που σήμερα ασκεί ίσως την σκληρότερη πολιτική που έχει ακολουθήσει ποτέ κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση.

-    Αντιμετωπίζετε το κόμμα του κ. Κουβέλη ως συμπληρωματική βοήθεια στο κυβερνών κόμμα;

Δεν το αντιμετωπίζουμε εμείς έτσι αλλά οι ίδιοι σπεύδουν να αυτοπροσδιοριστούν ως μια τέτοια δύναμη με τις επιλογές τους. Δεν θέλω να μπω σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης γιατί πραγματικά δεν με ενδιαφέρει αυτό και θεωρώ θλιβερό το γεγονός δυνάμεις της Αριστεράς αντί να ασχολούνται με το πώς θα κάνουν αντιπολίτευση, να δουν το πώς θα υπάρξει μια ελπίδα στην κοινωνία και για τους πολίτες που βλέπουν  μέρα με τη μέρα τα πράγματα να πηγαίνουν χειρότερα..Πόσες φορές μας είπε ο υπουργός Οικονομίας και ο πρωθυπουργός ότι δεν θα έχουμε νέα σκληρότερα μέτρα; Και πόσες φορές αναθεώρησαν αυτή την άποψη; Πόσες φορές μας είπαν ότι δεν θα βάλουν νέους φόρους; Αντί να ασχολούμαστε μʼ αυτά και  να δίνουμε διεξόδους, καθόμαστε και ασχολούμαστε μεταξύ μας και ο ένας ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους. Δεν περίμενα ειλικρινά τόσο γρήγορα να δω τον Φ. Κουβέλη που εκπροσώπησε για πάρα πολλά χρόνια το κόμμα του, τον ΣΥΝ δυο μήνες μετά την αποχώρησή του να μην κάνει τίποτε άλλο από το να ασχολείται με τον ΣΥΝ και να τον καταγγέλλει.

-    Ο κ. Κουβέλης πριν από λίγες μέρες είπε για τον ΣΥΝ και για εσάς ότι βρίσκεστε στην ασφυκτική αγκαλιά του αριστερότερου του λαϊκισμού και του στείρου καταγγελτισμού. Βλέπω ότι φουντώνει η κόντρα μεταξύ σας.

Είναι θλιβερό και ειλικρινά δεν θέλω να συνεχίσω αύτη την αντιπαράθεση. Και το λέω αυτό διότι υπάρχουν πολλοί πολίτες οι οποίοι πραγματικά πίστεψαν η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς πριν από τρεις μήνες από τον ΣΥΝ έχει όντως να κάνει με αυτά τα οποία εξήγγειλαν τότε. Δηλαδή το ότι αισθάνονταν δυσφορία με την συμμαχία μας τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά δεν ήταν αυτή η αιτία. Η αιτία ήταν ότι έχουν κάνει βασικές πολιτικές επιλογές σε άλλη κατεύθυνση. Και βεβαίως ο καθένας κάνεις τις δικές του πολιτικές επιλογές και κρίνεται για αυτές. Εμείς συνεχίζουμε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες μας, τις ιδέες μας και καθαρά προσανατολισμένοι στις προγραμματικές μας θέσεις που έχουμε επεξεργαστεί εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μέσα από την παρέμβασή μας θέλουμε να δώσουμε ελπίδα στο ελληνικό λαό και όχι να πάρουμε και εμείς ένα κομμάτι από την νομή της εξουσίας. Επιδιώκουμε μέσα από την παρέμβασή μας να αναδείξουμε μια προοπτική ελπίδας και μιλάμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική ελπίδας για τον τόπο αν δεν ανατραπεί το μνημόνιο και η πολιτική κηδεμονίας της κυβέρνησης από την τρόικα και το ΔΝΤ.

-    Να ρωτήσω για την υποψηφιότητα του κ. Τσακνή  και τι ακριβώς έχει γίνει. Κάποιοι είπαν ότι ο ΣΥΝ πήγε στον Τσακνή, του πρότεινε μια θέση και έφαγε χυλόπιτα από τον Τσακνή. Τί ακριβώς έχει γίνει; Σας είπε το ναι και στην πορεία το πήρε πίσω; Κάνατε εσείς μια πρόταση χωρίς να έχετε μετρήσει όλα τα δεδομένα; Γιατί η ανακοίνωση που έβγαλε ο κ. Τσακνή ότι εγώ είμαι ΚΚΕ και τι μου λέτε, προκαλεί πραγματικά εντύπωση.

Λέτε να μην ξέραμε ότι ο κ. Τσακνή πρόσκειται πολιτικά στο ΚΚΕ; Αναρωτιέμαι και εγώ για το ότι δόθηκε μια τεράστια δημοσιότητα και δεν αναρωτιέμαι το γιατί διότι καταλαβαίνω τους λόγους. Σας είπα και πριν ότι κινούμαστε σε δυο άξονες. Ο ένας είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς και ο δεύτερος είναι η διεύρυνσή μας με δυνάμεις από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνήσαμε τη δυνατότητα στο δήμο της Αθήνας να υπάρξει αύτη η συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς. Και το κάναμε διότι πιστεύαμε ότι αυτό θα ήταν μια προϋπόθεση για νίκη στο δήμο της Αθήνας. Ο Δ. Τσακνής προς τιμή του και παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφωνίες και δεν είναι το πρόσωπο που θα επιλέγαμε εμείς για επικεφαλής μια δημοτικής κίνησης του χώρου μας, θεώρησε -διότι συμμετέχει και σε μια κίνηση για ενότητα δράσης της Αριστεράς, το Αριστερό βήμα διαλόγου που είναι μια πρωτοβουλία και προσπάθεια διανοουμένων που μιλάν για κοινή δράση και ενότητα της Αριστεράς –ιδιαίτερα ελκυστική αυτή την προοπτική και αποφάσισε και ο ίδιος να διευκρινίσει αυτή την προοπτική. Για διάφορους λόγους που δεν έχει σημασία να τους αναλύσουμε και όλοι καταλαβαίνουν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δεν βλέπουν την αναγκαιότητα για μια τέτοια προοπτική, αυτή η ιστορία δεν προχώρησε. Από την στιγμή που δεν προχώρησε είναι προφανές ότι έκανε μια δήλωση και είπε το που ανήκει. Το ξέραμε που ανήκει και δεν ήταν χυλόπιτα ούτε κάτι τέτοιο και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι ξέροντας ότι αυτός ο δρόμος έχει δυσκολίες. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο. Πάρα το γεγονός ότι τα ΜΜΕ παρουσιάζουν εδώ και πολύ καιρό αυτή τη διαδικασία ανίχνευσης υποψηφίων ως μια διαδικασία ονοματολογίας, για εμάς δεν έχει καθόλου αυτό το χαρακτήρα. Η προσπάθεια για εμάς είναι καθαρά πολιτική. Οι εκλογές αυτές είναι καθαρά πολιτικές και αυτό που διερευνούμε είναι τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις πολιτικών διεργασιών. Σας είπα και πάλι ότι είναι πάνω σε δυο άξονες και τα πρόσωπα έπονται. Και Δ.Τσακνής και πολλοί άλλοι, παρά το γεγονός ότι συναισθηματικά βρίσκονται πιο κοντά στο ΚΚΕ, αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης της Αριστεράς και αναλαμβάνουν αυτοβούλως ρόλο διερεύνησης αυτών των προοπτικών. Και αυτό είναι θετικό ακόμα και αν δεν είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνίες. Κυρίως όμως εξαιτίας μιας στάσης σταθερά αρνητικής της ηγεσίας του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έσπευσε να ανακοινώσει υποψηφίους από τον Μάη ακριβώς για να μην ανοίξει αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό του. Για να μην αρχίσουν τα μέλη του ΚΚΕ να συζητάνε και να πιέζουν για την ανάγκη ενωτικών πρωτοβουλιών και δράσεων. Αυτή την πολιτική θα κρίνουν οι πολίτες της Αριστεράς.

-    Μιλάτε για την ενότητα της Αριστεράς αλλά η Αριστερά είναι κατακερματισμένη μετά και την αποχώρηση των μελών της ΑΠ από το κόμμα και το ερώτημα είναι εάν σας ανησυχεί μήπως στις επόμενες εκλογές λόγω αυτού του κατακερματισμού ή δεν μπει ούτε εσείς ούτε η Δημοκρατική Αριστερά και μείνει μόνο το ΚΚΕ να εκπροσωπεί την Αριστερά ή μήπως μείνετε εσείς εκτός βουλής και μπει ο κ. Κουβέλης. Σας ανησυχεί αυτό το φαινόμενο;

Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Θεωρώ ότι τελικά έχει μικρή σημασία για τους πολίτες ποιος θα μπει στη βουλή και ποιος δεν θα μπει. Εμείς δεν ζούμε και αναπνέουμε με την λογική να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το μαγαζί μας. Αν είχαμε αυτή τη λογική τότε δεν θα ασχολιόμασταν ούτε με το όραμα της ενότητας δράσης της Αριστεράς ούτε με την προοπτική της συνάντησης με το σοσιαλιστικό χώρο που θα δώσει μια άλλη προοπτική. Δεν θα ασχολιόμασταν με το αλλάξουμε αυτό το πολιτικό πεδίο. Θα λέγαμε όπως λέει το ΚΚΕ σήμερα ότι εμείς θέλουμε το μαγαζί μας να είναι γωνία, να έχουμε το ποσοστό μας, να μην ανεβαίνει ούτε πάνω ούτε κάτω, να είναι αυτό και τελείωσε. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Προσωπικά αν θέλετε δεν με ενδιαφέρει αυτό. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό και μπορεί αύριο να μην είμαι πρόεδρος του ΣΥΝ. Θα κάνω μια θητεία και θέλω να είναι δημιουργική.

Αυτό που έχει σημασία σήμερα για τον κόσμο, για τους νέους ανθρώπους που βλέπουν την δουλειά τους να απειλείται, το μέλλον τους να είναι σκοτεινό, είναι αν θα υπάρξει μια δυναμική να αλλάξουν τα πράγματα στην ελληνική πολιτική ζωή και συνολικά στην κοινωνία. Αν θα κερδίσουμε πράγματα διότι διαρκώς χάνουμε. Η Αριστερά αυτό είναι που πρέπει να καταλάβει.

Δεν ξέρω αν ο κ. Κουβέλης κάνει προβλέψεις και θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στη βουλή και θα είναι αυτός. Μακάρι να είναι και να έχουν όλοι τη δυνατότητα έκφρασης και να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος και να δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εκφράζονται.

Το κρίσιμο είναι σε ποια πλευρά της όχθης του ποταμού βρισκόμαστε. Αν κάποιοι επιλέγουν να βρίσκονται στην πλευρά εκείνη της υποστήριξης μιας πολιτικής που καταστρέφει την κοινωνία, θα κριθούν από τους πολίτες. Εμείς θέλουμε να είμαστε από την άλλη πλευρά. Θεωρούμε ότι  η πολιτική ζωή του τόπου θα αλλάξει δραματικά το επόμενο διάστημα, όπως αλλάζει και η κοινωνική ζωή. Οι ακραίες οικονομικές επιλογές δημιουργούν ακραίες κοινωνικές εντάσεις που θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό. Τίποτα δεν θα είναι όμοιο.

-    Ένα σχόλιο για τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός. Μπορεί να αλλάξει την εικόνα ή θα την κάνει χειρότερη;

Εσείς έχετε την αίσθηση ότι οι υπουργοί σήμερα λαμβάνουν αυτοβούλως όλες τις αποφάσεις και είναι πρόσωπα τα οποία έχουν την δύναμη και την δυνατότητα να καθορίζουν την πολιτική ζωή του τόπου; Ακολουθούν ένα μνημόνιο. Ακολουθούν ένα σύγγραμμα και έχουν ευθύνη γιατί υπέγραψαν, ψήφισαν. Από εκεί και πέρα, δεν έχει καθόλου σημασία αν αυτός ο οποίος θα το υλοποιήσει, θα λέγεται Παπακωνσταντίνου ή θα λέγεται αλλιώς. Αυτό που με ανησυχεί όμως είναι διότι διαβάζω ότι μπαίνουμε σε μια άλλη λογική διακυβέρνησης που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Βεβαίως, αυτά έχουν ήδη αλλοιωθεί από τις ίδιες τις επιλογές του μνημονίου, από το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Φοβάμαι ότι θα έχουν πια σκιώδεις υπουργούς, μυστικούς συμβούλους, φανερούς συμβούλους οι οποίοι δεν θα είναι αιρετοί και δεν θα ελέγχονται και θα έρχονται από το εξωτερικό και θα δίνουν πρώτα τα διαπιστευτήριά τους στις μεγάλες τράπεζες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα μεγάλα συμφέροντα και δευτερευόντως θα γίνονται εκλεκτοί από τον πρωθυπουργό και από εκεί και πέρα ο ελληνικός λαός δεν θα έχει καμιά δυνατότητα ελέγχου. Εγώ που είμαι βουλευτής δεν θα μπορώ να ελέγξω τον κύριο σύμβουλο που θα φέρνει ο πρωθυπουργός από το εξωτερικό. Άρα αυτό είναι μια διαδικασία αλλοίωσης της δημοκρατικής λειτουργίας.

Έχουμε φτάσει σʼ ένα σημείο πια που αυτά είναι δευτερεύουσας σημασία και με ποια έννοια; Με την έννοια ότι εδώ έχει ουσιαστικά αλλοιωθεί η ίδια η λειτουργία του κοινοβουλίου. Όταν δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμβάσεις και μνημόνια χωρίς να τα φέρνει σε ψήφιση στη βουλή, αντιλαμβάνεστε ότι εμείς είμαστε γλάστρες στο κοινοβούλιο και δεν παίζουμε κανέναν ουσιαστικό ρόλο.    

To Γραφείο Τύπου