Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/08/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας ΣΥΝ με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών εξετάσεων για τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ

Στο γκρίζο φόντο των αρνητικών εξελίξεων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών εξετάσεων για τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Με τη δημοσιοποίησή τους ολοκληρώθηκε μια ψυχοφθόρα διαδικασία που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη μαθητική νεολαία και εξαντλεί οικονομικά την ελληνική οικογένεια, μια διαδικασία που δεν δικαιώνεται ούτε από το μορφωτικό της αντίκρισμα για τους νέους.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ συγχαίρει τους νέους και τις νέες που κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν συνέχεια στη μορφωτική τους ανέλιξη και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις περαιτέρω σπουδές τους.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην αλλαγή του ισχύοντος εξεταστικού συστήματος, που επιτρέπει να μοιράζονται άνισα οι μορφωτικές ευκαιρίες στους νέους, σε βάρος των παιδιών που προέρχονται από τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Γιʼ αυτά τα παιδιά το μορφωτικό μέλλον φαίνεται πιο σκοτεινό, καθώς οι γονείς τους υφίστανται τις συνέπειες της υποβάθμισης των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων τους, που μειώνονται ακόμη περισσότερο από τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ επανακαταθέτει στο δημόσιο διάλογο την τεκμηριωμένη πρότασή του για ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο μιας συνολικής, ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Πρόταση που έχει ως επίκεντρο την ανασυγκρότηση συνολικά του Λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας, την κατάργηση των γενικών εξετάσεων και τη μετακίνηση προς την ανοιχτή πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

 Η υλοποίηση αυτής της πρότασης βρίσκεται στον αντίποδα της εφαρμοζόμενης και εξαγγελλομένης πολιτικής από την Υπουργό που ανερυθρίαστα, λες και κυβερνούν άλλοι, παραδέχεται πως οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση υποβαθμίζουν παραπέρα το επίπεδο της Δημόσιας εκπαίδευσης  της χώρας μας.

Τμήμα Παιδείας