Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/12/2004

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Αναπηρίες, επισημαίνει:

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες διαιωνίζονται. Για μία χρονιά, ακόμα, θα γίνουν εξαγγελίες για το δικαίωμα στην διαφορά, για ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση, στην εργασία, στον πολιτισμό.

΄Όμως μεγάλος αριθμός των αναπήρων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την συνεχή υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, ενώ η πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόνοιας είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποδιαρθρώθηκαν οι υπηρεσίες πρόνοιας και δόθηκαν δυνατότητες σε «φιλάνθρωπους» και άλλους επιτήδειους να λυμαίνονται τα σχετικά κονδύλια, χωρίς ουσιαστικά οφέλη για τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Από την ασκούμενη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική της ΝΔ διαπιστώνουμε ότι απουσιάζει ένας υπεύθυνος σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα που θα διευκόλυνε την ζωή των αναπήρων και θα δρομολογούσε λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Επισημαίνει, επίσης, ότι επιβάλλεται συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική στους τομείς της πρόληψης της αναπηρίας ( εκ γενετής η επίκτητης), με μέτρα πληροφόρησης των νέων ζευγαριών για την αξία του προγεννητικού ελέγχου, δημιουργίας των αναγκαίων δομών στο ΕΣΥ για εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφαρμογής της νομοθεσίας της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, της λήψης αποτελεσματικών μέτρων για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, της δημιουργίας μονάδων φυσικής αποκατάστασης στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών τους σε κέντρα του ιδιωτικού τομέα στην χώρα μας ή στο εξωτερικό.

Κυρίαρχο αίτημα αναδεικνύεται η ανάγκη όχι μόνον για σταθερή χρηματοδότηση του συστήματος πρόνοιας αλλά και για ορθολογική διαχείριση των δαπανών, ώστε να ωφελούνται αυτοί που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

Τμήμα Υγείας