Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/08/2010

Συνέντευξη του εκπροσωπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη «Στο Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολάμπος)

-    Κλείνει το κεφάλαιο Μητρόπουλου, με τον τρόπο που κλείνει… Δεν ξέρω κατά πόσον είσαστε ενήμεροι γιʼ αυτή την κίνησή του….

Δεν θα το έλεγα έτσι όπως το διατυπώνετε, με την έννοια ότι ναι, βεβαίως υπάρχει το δημοσίευμα και η αντίστοιχη δήλωση στην «Ελευθεροτυπία», υπάρχουν και δύο συνεντεύξεις σήμερα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΝΕΤ και του Real FM, αν δεν κάνω λάθος, του κ. Μητρόπουλου, όπου είναι λιγότερο απόλυτος και αφήνει ένα ενδεχόμενο  κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, όπως τις ερμηνεύει εκείνος, να μείνει αυτό το θέμα ανοιχτό.

-    Διευκολύνει αυτό στους χειρισμούς ώστε να κλείσει με έναν θετικό τρόπο;…

Νομίζω ότι οφείλουμε ως ένα σοβαρό κόμμα και σοβαρός χώρος να ξεκινάμε πάντοτε από το πολιτικό σκηνικό και ποιες αναγκαιότητες θέλουμε να εκφράσουμε. Και από εκεί και πέρα να δούμε ποια πρόσωπα είναι τα κατάλληλα να τις εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Θα έλεγα, εν είδη ερωτήματος, υπάρχει κανείς που να μην αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα σʼ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές -και δη στην Αθήνα- να είναι το επίκεντρο της αντιπαράθεσης η πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου; Υπάρχει κανείς που δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα -τουλάχιστον όσοι το αμφισβητούν από τη μεριά της αριστεράς- που να μην αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα να υπάρχει ένα ευρύτατο μέτωπο με δυνάμεις όχι στενά της αριστεράς αλλά και κόσμος που αυτή τη στιγμή πλήττεται, ο οποίος συνειδητοποιείται μέσα από το πρόβλημά του, μέσα από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση.

-    Αυτός ο κόσμος που προσδοκά να γίνει κάτι σε επίπεδο πολιτικής στις περιφερειακές εκλογές μπορεί να ελπίζει όταν βλέπει να γίνονται τέτοιες κινήσεις που καταλήγουν είτε στο μηδέν, είτε προς τα πίσω;…

Κρινόμαστε όλοι και θα δούμε αν έχουμε την απαιτούμενη ωριμότητα κι αν τελικά φανούμε αντάξιοι και ικανοί να εκφράσουμε ένα αντικειμενικό σκηνικό που υπάρχει, γιατί τα προβλήματα είναι αντικειμενικά. Το βλέπετε καθημερινά. Βλέπουμε σήμερα τις καθημερινές συσκέψεις στο Υπ. Οικονομικών, οι οποίες ουσιαστικά προσπαθούν να μαζέψουν τι; Τα αποτελέσματα μιας αποτυχημένης πολιτικής. Έχει φανεί πια, τρεις-τέσσερις μήνες εφαρμογής του μνημονίου έχουν δείξει ότι ο δρόμος της κυβέρνησης είναι εντελώς λάθος, είναι αδιέξοδος, αντικοινωνικός. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος θέλει κάτι παραπάνω από το να υπάρξει ένας συγκροτημένος χώρος ο οποίος να πει τα πράγματα ευθέως, όπως είναι.

-    Το ζητούμενο είναι πώς συγκροτείται… ή θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα φαινόμενα αυτά που βλέπουμε και σε άλλους χώρους βεβαίως, σε άλλα κόμματα, να βγαίνουν αντάρτες και να εκδηλώνουν τις υποψηφιότητές τους πριν καταλήξουν επισήμως οι πολιτικοί σχηματισμοί;…

Το σίγουρο είναι ότι δεν συγκροτείται αυτή η συνάντηση των δυνάμεων με πολιτικές τύπου ΚΚΕ που εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχει ανακοινώσει υποψηφιότητες και λέει, θα καθίσω στα αυγά μου, αδιαφορώντας για το τι γίνεται, αδιαφορώντας για τα προβλήματα. Βεβαίως θα διακηρύσσω  την αντίθεσή μου, αλλά από κει και πέρα χωρίς μια προσπάθεια να μιλήσεις και με τον άλλον, ο οποίος δεν είναι στα στενά όρια της επιρροής σου.

-    Καλώς-κακώς μπορεί να είναι η εύκολη λύση, αλλά αυτή η λύση είναι ξεκάθαρη, τουλάχιστον στα μάτια ενός κόσμου….

Να ολοκληρώσω… Προφανώς δεν εξυπηρετείται αυτή η αναγκαιότητα να δοθεί ένα τέτοιο μήνυμα από την υποκριτική πολιτική της Ν.Δ., η οποία αυτή τη στιγμή μιλάει κατά του μνημονίου, ενώ είναι πασιφανές ότι αυτή η πολιτική εδράζεται στη δικιά της κοινή νεοφιλελεύθερη αντίληψη που υπηρέτησαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Κι άλλωστε, οι προτάσεις της Ν.Δ. όταν συγκεκριμενοποιούνται στο οικονομικό επίπεδο είναι κι αυτές ακραία νεοφιλελεύθερες. Αυτό ίσως που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να καρπωθεί είναι μια διάχυτη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια που υπάρχει, αλλά νομίζω όχι με πειστικό τρόπο…

-    ….  Πάμε τώρα στα της αριστεράς, ειδικά του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς τις επόμενες μέρες θα καταλήξετε σε απόφαση πλέον, με τι όρους, με τι κριτήρια και ποια είναι τα πρόσωπα που πιθανόν τώρα να μπαίνουν στο τραπέζι…

Για να βρούμε την πιο κατάλληλη επιλογή, το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να την εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο πρέπει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε τη συσπείρωση του χώρου μας και ταυτόχρονα και το άνοιγμα σʼ αυτούς που είπαμε πριν, στις δυνάμεις που αποδεσμεύονται απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Άρα λοιπόν μέχρι την Πέμπτη -γιατί την Πέμπτη έχει Γραμματεία ο ΣΥΡΙΖΑ- πρέπει να βάλουμε όλη μας την φαντασία, την καλή διάθεση για να βρούμε προτάσεις οι οποίες πραγματικά θα συσπειρώνουν. Και δεν θα συσπειρώνουν μέχρι την ημέρα των εκλογών αλλά και την επομένη. Να έχουν βάθος στρατηγικό και να ξέρουμε ότι θα εξασφαλίζουν ένα αποτέλεσμα για το οποίο θα μπορούμε την επόμενη μέρα όλοι να λέμε ότι ανοίγει μια προοπτική και δεν θα αρχίσουμε να μεμψιμοιρούμε.

-    Εάν όμως υπάρξουν μέχρι το χρόνο αυτό που θα βγάλει τις αποφάσεις της η Γραμματεία άλλες υποψηφιότητες, φερειπείν έρχεται και επανέρχεται το όνομα του κ. Αλαβάνου, μπαίνουν στο τραπέζι διάφορες άλλες πρωτοβουλίες από άλλες κινήσεις που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα, ακούγονται ακόμα κι άλλα ονόματα.. Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται; Διευκολύνονται όλες αυτές οι κινήσεις, όλες αυτές οι διαδικασίες ή αντίθετα θα δούμε έναν κατακερματισμένο χώρο;…

Εύχομαι, μέσα από την κατάθεση όλων αυτών των ονομάτων, να βρούμε τελικά αυτό το οποίο θα εκφράζει τουλάχιστον τους περισσότερους. Υποψηφιότητες έχουν ακουστεί. Κι αν θέλετε το σχόλιό μου συγκεκριμένα για την υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου, νομίζω ότι θα ήταν ευχής έργον να μπορέσει να αξιοποιηθεί σʼ αυτή τη συνολικότερη προσπάθεια. Δεν είναι ίσως η πιο κατάλληλη υποψηφιότητα για τα θέματα της περιφέρειας της Αττικής. Κι αυτό έχει φανεί, γιατί αλλιώς θα είχαμε συμφωνήσει. Έχει φανεί από τις μέχρι τώρα συζητήσεις. Από εκεί και έπειτα, νομίζω ότι από τη στιγμή που θα εντασσόταν σε μια συλλογική προσπάθεια, υπάρχει προφανώς ρόλος και για τον ίδιο και για πολλούς άλλους.

-    Αυτή είναι ανοιχτή πρόσκληση για συζήτηση και συμφωνία πάνω σε άλλο πλαίσιο;….

Νομίζω ότι είναι δεδομένο ότι από μεριάς της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα πολιτικά στελέχη και όλο το πολιτικό δυναμικό του χώρου μας. Άρα και προς τον Αλ. Αλαβάνο.

-    Εν όψει της Πέμπτης ή μπορεί να γίνει και νωρίτερα, αν είναι να γίνει κάτι;…

Εννοώ μέχρι την Πέμπτη.. Προφανώς όλο αυτό το διάστημα γίνονται συζητήσεις, συσκέψεις, δεύτερες σκέψεις… Κι αν ακόμα δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα πρόσωπο το οποίο ευθέως να σηματοδοτεί αυτό το άνοιγμα, θα έλεγα όμως ότι έχει εξίσου μεγάλη σημασία ή και μεγαλύτερη το να έχει τα χαρακτηριστικά αυτά που λέμε ο εκπεμπόμενος πολιτικός λόγος, δηλαδή το πολιτικό μας στίγμα να αφήνει δυνατότητες συμπόρευσης με ευρύτερες δυνάμεις.

-    Που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχόταν έναν υποψήφιο από οποιονδήποτε άλλο χώρο, δηλαδή μη οργανωμένο μέσα στις οργανώσεις που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ;…..

Ασφαλώς, ασφαλώς…

-    Όπως για παράδειγμα έγινε και στις συζητήσεις τις προκαταρκτικές με τον κ. Μητρόπουλο και άλλο πρόσωπο που θα πληρούσε τέτοια χαρακτηριστικά ή παρόμοια…

Δεν είχε κλείσει το θέμα με τον κ. Μητρόπουλο…

To Γραφείο Τύπου