Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/08/2010

Ανακοίνωση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για το θάνατο του Γρηγόρη Διαμαντόπουλου

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς, του μαχόμενου πολεοδόμου Γρηγόρη Διαμαντόπουλου.

Για την αντιστασιακή του δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ ΝΕΩΝ και της ΕΠΟΝ συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τις ναζιστικές αρχές κατοχής.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου διώχθηκε για τις ιδέες του και το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος τον εμπόδισε να πάρει το πτυχίο του.

Ο Γρηγόρης Διαμαντόπουλος διέφυγε  στην Αν. Γερμανία όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως αρχιτέκτονας και πολεοδόμος. Στη δεκαετία του 60 που επαναπατρίστηκε και ασχολήθηκε με την εκπόνηση ρυθμιστικών σχεδίων για την αειφορική ανάπτυξη των πόλεων.

Προδικτατορικά,  πρωτοστάτησε στη δημιουργία  της ΕΜΟΚΑ(Εταιρεία Μελετών Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης) όπου ,ιδιαίτερα, οι προτάσεις του για την ανάπλαση και ανάπτυξη της Αθήνας μπορούσαν να είχαν διαμορφώσει ένα άλλο πρόσωπο για την πόλη.

Στη συνέχεια η χούντα συλλαμβάνει και εξορίζει το Γρηγόρη Διαμαντόπουλο. 

Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του αποτελούν οι μελέτες του για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986.

Μέχρι σήμερα παρέμεινε βαθιά αριστερός και το έδειχνε με την καθημερινή του πράξη, αλλά και μέσα από τις προτάσεις του για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αύριο Τρίτη, 31 Αυγούστου, στις 4μμ θα τελεστεί η πολιτική του κηδεία στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.