Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2004

Ασυμβίβαστη στα ανθρώπινα δικαιώματα η Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά αντίθετη και στην τουρκοφοβία

Τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται στην Ευρώπη, πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες τονίστηκε στη διάρκεια συζήτησης για τα δικαιώματα των γυναικών, με την οποία ολοκληρώθηκε η 27η Σύνοδος του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς στη Ρώμη, όπου τον ΣΥΝ εκπροσώπησαν ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων Π. Τριγάζης και η Κ. Γιαννάκη από το τμήμα Γυναικών.

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Π. Τριγάζης τόνισε ότι «είναι θέμα που ενδιαφέρει όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία πρέπει να είναι ασυμβίβαστη στην απαίτηση για συμμόρφωση της Τουρκικής κυβέρνησης με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αυστηρές δεσμεύσεις ότι θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού και σε ειρηνικές σχέσεις με την Ελλάδα», ωστόσο ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΣΥΝ, όπως και άλλοι ομιλητές, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να μην υποτιμήσει το γεγονός ότι ακροδεξιές και δεξιές δυνάμεις χρησιμοποιούν την τουρκοφοβία για συντηρητικές αναδιπλώσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, κάτι που πρέπει να αποκρουστεί.

Το Φόρουμ υιοθέτησε πρόταση του ΣΥΝ για ένα «Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων». Εισηγούμενος την πρόταση στους εκπροσώπους 20 κομμάτων και της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Πάνος Τριγάζης τόνισε ότι «αν είναι αλήθεια ότι ο δρόμος για έναν διαφορετικό κόσμο περνάει από την Παλαιστίνη και το Ιράκ, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την Ευρώπη». Συνεχίζοντας, είπε ότι «απαιτείται να προσεγγίσουμε τη Μ. Ανατολή ως περιφερειακή οντότητα και στην βάση αυτή η Αριστερά πρέπει να διαμορφώσει το δικό της όραμα για τη μετατροπή της περιοχής σε ζώνη ειρήνης και συνεργασίας, χωρίς πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής».

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, το Φόρουμ εκτίμησε ότι περνάει σε νέα φάση μετά το θάνατο του Αραφάτ και υιοθέτησε εισήγηση που πρότεινε το Γαλλικό Κ.Κ., ο ΣΥΝ και το PDS Γερμανίας, για παρέμβαση της Ε.Ε. και του «κουαρτέτου» (Ο.Η.Ε., Ε.Ε., Η.Π.Α., Ρωσία) ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια από το Ισραήλ στις Παλαιστινιακές εκλογές του Ιανουαρίου, και ειδικότερα για να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής διακίνηση των ψηφοφόρων και από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

To Γραφείο Τύπου