Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/09/2010

Απάντηση Μπαρνιέ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν.Χουντή-Η Κομισιόν αρνείται να ερευνήσει τις καταγγελίες για δωροδοκία της εταιρίας Ferrostall-Thyssen group, ιδιοκτήτριας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ενώ ολοκληρώνεται το νέο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη γερμανική εταιρία Thyssen group στην εταιρία Abu Dhabi Mar  και  υποχρεώνουν την Ελλάδα σε εκβιαστικές απευθείας αναθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως και η ελληνική κυβέρνηση, προσποιείται  ότι αγνοεί το σκάνδαλο που απασχολεί τη γερμανική δικαιοσύνη και αφορά την εταιρία Ferrostaal-Thyssen Group, για την υπόθεση δωροδοκιών σε δεκάδες χώρες, μεταξύ αυτών και σε χώρες της ΕΕ όπως στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα, για να εξασφαλίσει δημόσιες συμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα με ερώτηση του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής αναφερόταν στο σκάνδαλο δωροδοκιών της εταιρίας Ferrostaal-Thyssen Group και ζητούσε από την Κομισιόν να παρέμβει  στην πορεία των ερευνών, δεδομένου ότι «έχουν παραβιαστεί οι κανόνες περί των δημοσίων συμβάσεων και ενδεχομένως να έχουν ζημιωθεί τα ταμεία της ΕΕ σε περιπτώσεις συγχρηματοδοτήσεων».

Στην απάντησή της η  Κομισιόν ακολουθεί την ίδια πρακτική με την υπόθεση Siemens προσποιούμενη άγνοια του θέματος ενώ εδώ και καιρό το θέμα απασχολεί τα γερμανικά δικαστήρια. Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπαρνιέ απαντώντας στον Νίκο Χουντή δηλώνει ότι «η ποινική δίωξη μεμονωμένων περιπτώσεων διαφθοράς εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών και οι έρευνες σε εθνικό επίπεδο δεν παρακολουθούνται από την Επιτροπή. Η Επιτροπή εξετάζει μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις, εάν έχουν περιέλθει σε γνώση της συγκεκριμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε», κρύβοντας το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του κ. Μπαρνιέ έχουν το δικαίωμα ερευνών, όταν θεωρήσουν ότι παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία και ζημιώνεται ο κοινοτικός προϋπολογισμός.

To Γραφείο Τύπου