Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/09/2010

Η ανατολική Μεσόγειος χρειάζεται διαδικασίες αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης - Ομιλία του Π. Τριγάζη σε εκδήλωση για τη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δικελι

Μιλώντας σε εκδήλωση για τη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο του φεστιβάλ Δικελί, ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης τόνισε:

«Η πρόταση μας για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκεται στην καρδιά μιας άλλης αντίληψης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μακριά από εντάσεις, casus belli, αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, εθνικιστικά μίση, πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, ιμπεριαλιστικές πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε». Μπορεί να αποτελέσει κοινό πεδίο δράσης και στο τρίγωνο Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρος. Να συνδεθεί με το αίτημα για αποστρατιωτικοποιημένη, ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρο με τη δημιουργία μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τις αποφάσεις  του ΟΗΕ.

Δεν μας αρκούν οι δηλώσεις από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών, που έγιναν τους τελευταίους μήνες. Η απαίτηση είναι να περάσουν από τα λόγια στα έργα, να θέσουν το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Γι΄αυτό χρειάζεται να εντείνουμε και να διευρύνουμε την εκστρατεία μας, με παράλληλες και κοινές δράσεις. Ο ρόλος της «διπλωματίας των πολιτών και των κινημάτων» είναι αναντικατάστατος.

Η σημασία της μείωσης των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα αποτελέσει ελπιδοφόρο βήμα για την ευρύτερη περιοχή μας, που είναι η πιο στρατιωτικοποιημένη της γης.

Η περιοχή έχει άμεση ανάγκη από διαδικασίες αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης. Με πολέμους, κατοχές, πολυδάπανους εξοπλισμούς και πολιτικές αξόνων δεν χτίζεται το μέλλον, βρικολακιάζει το παρελθόν. Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία για ένα συλλογικό σύστημα ειρήνης και κοινής ασφάλειας, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.»