Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/12/2004

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΕΝΑΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Σπύρος Λυκούδης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του κόμματος με το Προεδρείο της ΕΝΑΕ.

Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται και να ανησυχούν. Έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους όταν διεκδικούν από την Πολιτεία, από την κυβέρνηση εκείνα τα οποία έχει υποσχεθεί.

Δεν θα μπορέσουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να επιτελέσουν τον κοινωνικό και τον αναπτυξιακό τους ρόλο, εάν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση από πλευράς κάλυψης των οικονομικών τους.

Υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς δεν μπορεί να μένουν χωρίς αντίκρισμα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτά που έχουν δοθεί ως υποσχέσεις δεν έχουν εγγραφεί στον αντίστοιχο Προϋπολογισμό.

Ανέφερα την θέση του ΣΥΝ στους κυρίους Νομάρχες. Για μας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολιτική προτεραιότητα στην ευρύτερη στρατηγική ανασυγκρότησης της υπαίθρου και αποκέντρωσης του κράτους. Πρέπει λοιπόν να είναι αξιόπιστη, αποτελεσματική, σύγχρονη και κυρίως να έχει οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια, θεσμική επάρκεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Τα προνοιακά επιδόματα, ο αναπτυξιακός πόρος, εκείνα τα οποία διεκδικούνται από τα κονδύλια των προστίμων και άλλα ζητήματα που συζητήσαμε είναι όχι μόνον υπαρκτά προβλήματα αλλά και ρεαλιστικά αιτήματα έτσι όπως τοποθετούνται από την πλευρά των Νομαρχών.

Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, και τα θεσμικά και τα λειτουργικά. Νομίζω ότι καιρός είναι πια, όταν η Ελλάδα μπαίνει στον 21ο αιώνα, και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να καλύψουν τις μεγάλες αποκλίσεις που τις χωρίζουν από τις περιφερειακές πολιτικές που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.

To Γραφείο Τύπου