Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/09/2010

Δήλωση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Η. Διώτη για την εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη VIVARTIA

«Το καρτέλ του γάλακτος ξανάρχεται και το ΥΠΑΑΤ σφυρίζει αδιάφορα»

Με αφορμή την υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Ηρώ Διώτη, έκανε την εξής δήλωση:

«Την ίδια ώρα που η υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωνε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για “υπόνοιες, ότι η συμπεριφορά της αλυσίδας εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων έναντι και των παραγωγών και των καταναλωτών δεν είναι δίκαιη”, προαναγγέλλοντας την αναμόρφωση και ανασυγκρότηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων και την παραπομπή “ύποπτων” υποθέσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, μπροστά ακριβώς στα μάτια της, δύο “ύποπτοι” ξαναγύρισαν στον “τόπο του εγκλήματος”.

Χθες Τετάρτη, το καρτέλ του γάλακτος, προωθώντας το μετασχηματισμό του σε ένα νέο βιομηχανικό κολοσσό, με δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, έδωσε και επίσημα τα χέρια, με τη Vivartia του κ. Βγενόπουλου να υπογράφει προσύμφωνο για την εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Vivartia και η ΜΕΒΓΑΛ είναι οι δύο μεγάλες πρωταγωνίστριες (με αρνητικό τρόπο) της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έχουν ήδη πληρώσει περί τα 25 και 6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τις βαρύτατες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που είχαν διαπιστωθεί: οριζόντιες συμφωνίες (καρτέλ) για τη μέγιστη μείωση τιμής στους παραγωγούς, κάθετες συμφωνίες για τον έλεγχο των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Κατά τα άλλα, η κ. Μπατζελή, θεωρώντας προφανώς “ιθαγενείς”, έχοντες “μνήμη χρυσόψαρου” τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, έρχεται για μια ακόμη φορά με ένα κενό περιεχομένου ν/σ για τη δημιουργία «Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων», για το οποίο ουδείς εξηγεί και ξεκαθαρίζει ούτε πώς θα δουλέψει, δηλαδή ποιο θα είναι το θεσμικό του πλαίσιο, ούτε ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί ελέγχου, ούτε βέβαια και ποιες θα είναι οι κυρώσεις σε όσους κερδοσκοπούν.

Ως ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε και της υπενθυμίζουμε ότι ο έλεγχος των τιμών στα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα μπορεί να γίνει δυνατός μόνο με ουσιαστική στήριξη των παραγωγών και ισχυρή πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα μεγάλα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα που ολιγοπωλούν τις αγορές και κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των ελλήνων αγροτών και καταναλωτών. Και κάτι τέτοιο η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει».

To Γραφείο Τύπου