Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/09/2010

Ερώτηση του βουλευτή Δ.Παπαδημούλη με θέμα: Πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Προς τονΥπουργό Οικονομικών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει με υπερηφάνεια ότι προβλέπεται σημαντική αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) πάνω από 4% του ΑΕΠ, για να επιταχυνθεί η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και για να στηριχθεί η πράσινη ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο ΠΔΕ, για το 2010 προβλέπονταν αρχικά δαπάνες συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της γενικότερης περικοπής δαπανών, αποφασίστηκε να μειωθούν κατά 500 εκατ. ευρώ και να περιοριστούν στα 9.8 δισ. ευρώ. Ακολούθησε και δεύτερη ισόποση περικοπή, με αποτέλεσμα οι δημόσιες επενδύσεις για το 2010 να μειωθούν στα 9,3 δισ. ευρώ. Επίσης, βάσει του μνημονίου, το ΠΔΕ θα μειωθεί συνολικά κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον τα επόμενα 2 χρόνια. Θα περιοριστεί στα 8,1 δισ. ευρώ το 2012.

Ταυτόχρονα, για το 2010, δεν αποκλείεται και νέα μείωση, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πιέζεται από την τρόικα να περιορίσει τις δαπάνες όσο δεν αυξάνονται τα έσοδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του ΠΔΕ ανά κωδικό; Ποια είναι τα έργα των οποίων η υλοποίηση δεν έχει ξεκινήσει και για ποιο λόγο;

•    Ποιοι πόροι από αυτούς που απορροφήθηκαν ανήκουν σε ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα και ποιοι σε εθνικά;  

•    Έχει υπολογίσει το Υπουργείο Οικονομικών την επίπτωση που έχει η μη υλοποίηση του ΠΔΕ στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας ανά ποσοστιαία μονάδα; Εάν ναι, ποια είναι αυτή; Και εάν όχι, γιατί δεν έχει γίνει αυτός ο εξαιρετικά κρίσιμος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας υπολογισμός;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης