Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/09/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΣΥΝ Δ. Βίτσα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας, Τ. Σαράντης)

Να ξεκινήσουμε από την αρχή. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που θα επιχειρηθεί να κυριαρχήσουν τα πρόσωπα. Eμείς θεωρούμε ότι πρέπει να βάλουμε μπροστά τις καταστάσεις. Δηλαδή να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και η οικονομία. Έχει μεγάλη σημασία  να ογκωθεί ένα κίνημα  αμφισβήτησης στα κυβερνητικά μέτρα και την κυβερνητική πολιτική. Και μ΄ αυτή την έννοια έχει μεγάλη σημασία αυτή τη βδομάδα η συγκέντρωση της  Θεσσαλονίκης. Εργαζόμαστε γι αυτό. Μην ξεχνάμε ότι η δική μας αντίληψη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδιαίτερα για τις περιφερειακές, είναι να εκφραστεί και να σχηματοποιηθεί ένα μπλοκ δυνάμεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία είναι παρακολούθημα του γνωστού μνημονίου 1, μνημονίου 2, θα έρθει και το νούμερο 3. Εκεί θα πρέπει να συναντηθεί ο χώρος της Αριστεράς. Εμείς θα θέλαμε και το λέμε-  εκεί να συναντηθούν οι δικές μας δυνάμεις και με το ΚΚΕ και με τις δυνάμεις του αριστερού σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Αυτή η κατεύθυνση δεν είναι εύκολη …

Ναι, δεν είναι εύκολη, αλλά πώς αλλιώς μπορεί να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό; Διερωτώμαι κι εγώ, πώς είναι δυνατό αυτή η οργή και η αγανάκτηση που υπάρχει στον κόσμο, ο οποίος πια εξαντλεί και τα αποθέματα που έχει είτε στα «σεντούκια» είτε στην τράπεζα; Πως αλλιώς αυτή η οργή και την αγανάκτηση, μπορεί να διαμορφώσει  ένα κίνημα αμφισβήτησης που θα εκφραστεί και πρακτικά. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Έχετε δίκιο. Εμείς όλο αυτό το διάστημα επιμένουμε σε αυτή την κατεύθυνση και οι προτάσεις που έχουμε κάνει αυτό το πολιτικό υπόβαθρο, αυτή την πολιτική βάση έχουν. Βέβαια μένει ορισμένες φορές και η ονομοτολογία. Οι προτάσεις και διερευνήσεις που κάναμε και για στελέχη και βουλευτές που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και διαφωνούν ανοιχτά με την κυβερνητική πολιτική αλλά και από τον χώρο της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς έχουν αυτό το στοιχείο. Ο καθένας μπορεί ακόμα και να λοιδορεί αυτές τις προτάσεις αλλά ποιον εξυπηρετεί η λοιδορεία και ποιον εξυπηρετεί τελικά η αμφισβήτηση των πολύ καλών δικών μας προθέσεων;

Αυτό που προσπαθούμε εμείς να κάνουμε είναι δυο πράγματα. Να προωθήσουμε αυτό το πολιτικό σχέδιο που σας ανέφερα ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι με βάση τα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται από τον ελληνικό λαό να παίρνει αντικοινωνικά  «μνημονιακά» μέτρα. Δεύτερο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ενωτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα μου πείτε πρέπει να εκφραστεί και πρακτικά. Και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει ή δεχθεί προτάσεις. Γνωρίζετε για τη συμβολική πρόταση σε σχέση με τον Μ.Γλέζο που έχει αυτό τον χαρακτήρα. Υπάρχουν και άλλα αξιόλογα στελέχη, αλλά αν πετύχουμε και τα δυο, πραγματικά διαμορφώνεται μια κίνηση προς τη νέα πολιτική ελπίδα.

Αυτό αφορά τον ίδιο τον σ. Μανώλη, ο οποίος πάρα πολλά έχει προσφέρει στην Αριστερά και βεβαίως το σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά. Μπορεί να υπάρξει βεβαίως και άλλη πρόταση. Είναι ζωντανή η πρότασή μας για τη συνάντηση με τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο που εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα αλλά εκφράστηκε και στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή κάποιοι δεν πήγαν, δήλωσαν γιατί δεν πάνε, είπαν ότι αυτή η κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι λάθος κατεύθυνση, κάλεσαν σε συστράτευση και κοινή πορεία με τις δυνάμεις της Αριστεράς….Αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ θετικό και θα επιδιώξουμε τη συνάντηση αυτών των χώρων. Για να μιλάμε με ονόματα, υπάρχει ο κ.Μητρόπουλος, ο κ.Β.Οικονόμου με τη Δημοκρατική Συνεννόηση, υπάρχει η κατάσταση που υπάρχει  στο συνδικαλιστικό χώρο που δίνει τέτοιες ελπίδες. Αυτή η πολιτική αντίληψη αρχίζει και συναντά αποδέκτες. Λίγους; Λίγους. Αλλά το πως θα εκφραστεί στην κοινωνία, στη δράση και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το κτίζεις.

Δεν το εύχομαι.

Εγώ φοβάμαι πρώτα και κύρια το τέλμα. Θέλω να προχωρήσουν οι καταστάσεις. Ως πιθανότητα δεν με αφορά. Εγώ δουλεύω και ο Συνασπισμός δουλεύει σε αντίθετη κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση της ενότητας. Μιλάω για την πολιτική ενότητα όχι απλά για την ενότητα στη δράση. Η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται δια της συναίνεσης. Δηλαδή, όλες οι συνιστώσες να πουν με αυτόν/η επικεφαλής. Αν αυτό δεν γίνει δυνατό, βεβαίως θα προχωρήσουμε. Αυτοί που συμφωνούμε θα προχωρήσουμε. Αυτοί που συμφωνούν σε κάτι άλλο ας πάρουν τις ευθύνες τους. Αλλά νομίζω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα γίνει αυτή η προσπάθεια. Θυμηθείτε ότι πέρσι τέτοιον καιρό πάλι τα ίδια είχαμε. Αλλά δε μπορεί αυτό να γίνεται κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Πρέπει κάποια στιγμή να λήξει αυτή η κατάσταση.

To Γραφείο Τύπου