Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα «Στο Κόκκινο 105,5»

Για τον ανασχηματισμό

Η δική μου η γνώμη είναι ότι πρόκειται για έναν ανασχηματισμό συνέχειας και έντασης των μέτρων που επιβάλλει το μνημόνιο -και τολμώ να πω και μια πρόβλεψη- και συγχρόνως προετοιμασίας για ευρύτερες συντηρητικές αλλαγές μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών αλλαγών.

Απ΄ ότι φαίνεται η πολιτική σε τέτοιο επίπεδο του Γ. Παπανδρέου δεν είναι δύσκολα αναγνώσιμη. Είχαμε προβλέψει - αν ανατρέξετε σε δηλώσεις στελεχών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ-ότι αυτός ο ανασχηματισμός θα είχε τέτοια χαρακτηριστικά. Το ζήτημα είναι αν αλλάζει πολιτική. Και όχι απλώς δεν αλλάζει, αλλά θα εντατικοποιηθεί.

Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό που προσπαθεί να συνθέσει τις τελευταίες φιλοδοξίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ και βεβαίως, όπως πάντα, αντιμετωπίζει το κυβερνητικό έργο ως επικοινωνιακό έργο.

Άρα σε επίπεδο πολιτικής πρέπει να αντιπαλευθεί.

-    Το γεγονός ότι γίνεται μια κινητοποίηση, αυτό που παλιά έλεγαν το όλον ΠΑΣΟΚ, πιστεύετε ότι έχει να κάνει με κεντρόφυγες τάσεις μέσα στο κυβερνών κόμμα, έχει να κάνει με εσωτερικές ανακατατάξεις και αδυναμία του Γ. Παπανδρέου να αλλάζει την κατάσταση;….

Ο κοινωνικός χώρος του ΠΑΣΟΚ, οι άνθρωποι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι γιατί άλλη πολιτική ψήφισαν και σήμερα υφίστανται τη ληστεία από τη μεριά της κυβέρνησης ακόμα και των μικρών οικογενειακών αλλά και κοινωνικών αποθεματικών. Αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση να το λύσει επικοινωνιακά. Από τη μια μιλώντας για μνημόνιο - μονόδρομο και από την άλλη μεριά κάνοντας εσωτερικές συνθέσεις, προσπαθώντας να ικανοποιήσει κατά τη γνώμη μου φιλοδοξίες. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα.  Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Και με αυτή την έννοια και να ανατραπεί και να πάψει η νομιμοποίησή της.

Για περιφερειακές- αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι περιφερειακές εκλογές δίνουν μια  δυνατότητα μεγάλη στον ελληνικό λαό να απονομιμοποιήσει όχι μόνο την κυβερνητική πολιτική αλλά και την κυβερνητική λογική που προσφέρεται βέβαια αφειδώς από ΜΜΕ που πρόσκεινται στο κυβερνητικό κόμμα.

-    Είναι σαν εθνικές εκλογές μόνο που δεν βγάζουν Βουλή δηλαδή…

Είναι σαν εθνικές εκλογές. Είναι η καταγραφή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της διάθεσης και με εκλογικό τρόπο από τη μεριά της κοινωνίας. Εμείς σαν αριστερά πρέπει να πολιτικοποιήσουμε τις εκλογές σε όλη την Ελλάδα και βέβαια πρώτα και κύρια στο κέντρο, εκεί που ψηφίζει το ένα τρίτο περίπου των Ελλήνων.

-    Χθες υπήρχε μια πρωτοβουλία από τη μεριά του Προέδρου του ΣΥΝ του Αλ. Τσίπρα, η οποία ξένισε αρκετό κόσμο. Συναντήθηκε με πρωτοβουλία του με τον πρώην προέδρου του ΣΥΝ τον Αλ. Αλαβάνο και του πρότεινε να εκτεθεί υποψήφιος στο δήμο της Αθήνας. Ποιοι λόγοι υπαγόρευσαν μια τέτοια κίνηση;…

Εμείς μένουμε σταθερά στην εξής λογική. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα μπλοκ δυνάμεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει -και θα ανατρέψει- την κυβερνητική πολιτική. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαία η συνάντηση των δυνάμεων της αριστεράς με τη ριζοσπαστική οικολογία και τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο, που τώρα αρχίζει και να εκφράζεται με δυναμισμό και να μορφοποιείται. Και η συνάντηση αυτή χρειάζεται να γίνει άμεσα και στους κοινωνικούς χώρους, με κοινωνικούς όρους, αρχής γενομένης και από την πορεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο και την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις 29 του Σεπτέμβρη, και να βρει και τρόπο να εκφραστεί πολιτικά αυτή η νέα ελπίδα στις περιφερειακές εκλογές. Ο ελληνικός λαός, να δει τις ανάγκες του και τον εαυτό του μέσα απ΄ αυτή τη διαδικασία, να στηρίξει έμπρακτα και δια της ψήφου αυτή τη συνάντηση στα περιφερειακά ψηφοδέλτια.

Η πολιτική ενότητα της αριστεράς όπως και η ενιαία δράση της, η σταθερότητα σ΄ αυτή την κατεύθυνση δίνει ώθηση και στην ανάπτυξη  των αγώνων και στη συγκρότηση αυτού του μπλοκ των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στο μνημόνιο.

Εδώ δεν χωρούν ανταγωνιστικά σχέδια. Και σε αυτή τη λογική, η πρόταση του Α. Τσίπρα είχε τον χαρακτήρα ότι ο ΣΥΝ, παρά το γεγονός ότι δεν αφίσταται της κριτικής σε σχέση με ανταγωνιστικά σχέδια πράξεις και παραλήψεις που έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο  χρόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει το παν ώστε και ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος να λειτουργήσει σ΄ αυτή την κατεύθυνση και με τη μεγαλύτερη δυναμική.

Αυτό έγινε. Δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας. Εμείς θα επιμείνουμε και στην ενωτική μας προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα -και το αναγνωρίσαμε και στο συνέδριό μας- υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνιστικά σχέδια -τα οποία εκδηλώνονται και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτή την έννοια, θέλω να πω ότι κάνουμε μια συνεχή ενωτική προσπάθεια, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι να κατέβει κι ένα δεύτερο ψηφοδέλτιο που είναι μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει εμπόδιο στην προοπτική που προτείνουμε αλλά και λειτουργεί ανεξάρτητα από προθέσεις και ως μαξιλαράκι των κυβερνητικών σχεδίων  να μην  εκφραστεί η αγανάκτηση και η οργή του κόσμου. Και μ΄ αυτή την έννοια αντικειμενικά, θα έλεγε κανείς, όπως κάνει και το ΚΚΕ με την περιχαράκωση του και η Δημοκρατική Αριστερά με την περίεργη αντίληψη ότι άλλο αγώνες ενάντια στο μνημόνιο που αφορά τα κινήματα και άλλο οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που αφορούν την καθημερινή ζωή (λες και τα κινήματα και το μνημόνιο δεν αφορούν την καθημερινή ζωή) δεν συμβάλει να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική.

Και με ενδιαφέρον παρακολουθώ το γεγονός ότι ΜΜΕ, τα οποία πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ενισχύουν το ρεπορτάζ των μοναχικών αριστερών εμμονών και επιδιώξεων και  λειτουργούν επάξια σε σχέση  με τις προθέσεις τους.

-    Χθες συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα πάλι το θέμα των υποψηφιοτήτων στην περιφέρεια, στο δήμο κ.λπ. Εσείς  φύγατε από εκεί με την αίσθηση ότι είμαστε κοντά σε μια λύση λή είμαστε κοντά σε αδιέξοδο και δύο υποψηφιότητες;…

Έφυγα με την αίσθηση ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Έχουμε χαράξει ένα δρόμο στο συνέδριό μας. Έχουμε χαράξει ένα δρόμο στο πανελλαδικό συντονιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Έφυγα με την αίσθηση ότι κανένας μας δεν έχει δικαίωμα να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, αλλά πρέπει ίσα-ίσα να το ανοίξουμε και να προχωρήσουμε. Σήμερα υπάρχει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Όλα θα τεθούν στο τραπέζι και θα συζητηθούν ανοιχτά με τους συντρόφους της Π.Γ. Αύριο θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση, εκεί που θα μπορέσουμε σήμερα να καταλήξουμε, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και το βράδυ θα συνεδριάσει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μεταφέρουμε την πρότασή μας. Για μας είναι σήμερα σημαντικό -και θα επιμένω να το λέω- η συνάντηση της αριστεράς, της ενωτικής και δραστήριας  χρήσιμης αριστεράς με τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο και τη ριζοσπαστική οικολογία. Με αυτή την έννοια, μια τέτοια συνάντηση θα διευκολύνει και την άνοδο των αγώνων και την έκφραση ενός κινήματος αμφισβήτησης και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.

-    Καλλιεργείται όμως και μια άποψη ότι, εντάξει, και να υπάρχουν και δυο υποψηφιότητες στην περιφέρεια .. και πάλι φίλοι είμαστε, δεν έγινε κάτι, συνεχίζει το πράγμα έτσι. Θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό;…

Αν υπάρχουν δυο ψηφοδέλτια στην μεγαλύτερη περιφέρεια, της Αττικής, που όλοι λέμε ότι πρέπει να πάρει πολιτικό χαρακτήρα η μάχη, αυτό θα διευκολύνει να μας προσεγγίσει ο κόσμος, να μας προσεγγίσει η κοινωνία και να υπερψηφίσει τις δικές μας πολιτικές;.. Όχι βέβαια. Και πρέπει να σας πω το εξής. Είναι δυνατόν να συνεχιστεί ή να οδηγήσουμε εμείς σαν ΣΥΝ το όλο ενωτικό μας εγχείρημα σε μια τελματώδη κατάσταση; Δεν πρέπει αυτή η ιστορία, με μια έννοια, να βρει ένα προωθητικό δρόμο; Εκεί εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα εχθές. Να βρεθεί ένας προωθητικός δρόμος. Και σ΄ αυτή τη λογική μπορούμε να συμβάλουμε όλοι. Το έχουμε πει.

Υπάρχει μια εμμονή από την μεριά του Α. Αλαβάνου και ορισμένων συνιστωσών. Νομίζω ότι μπορεί ο κόσμος της αριστεράς αλλά και η συνάντησή μας με τους χώρους που σας προανέφερα να την υπερβεί.

To Γραφείο Τύπου