Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/09/2010

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Εστιατόριο Banquet στη Θεσσαλονίκη. Συνδράμει το κράτος εργοδότες που παρανομούν;

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Προστασίας του Πολίτη

Οι πρώην εργαζόμενοι και απολυμένοι του εστιατορίου Banquet στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει πριν από 5 μήνες περίπου ένα σκληρό αγώνα, απαιτώντας ως ελάχιστο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν βρει συμπαραστάτες πολλούς εργαζόμενους από το χώρο του επισιτισμού, αλλά και απλούς πολίτες οι οποίοι έχουν σχηματίσει την «Επιτροπή Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Banquet», συνδράμοντας καθημερινά το δίκαιο αυτό αγώνα.

Στις 5 Απριλίου 2010 ο εργοδότης του εστιατορίου απέλυσε τον εργαζόμενο Β. Κ., τον οποίο σημειωτέον απασχολούσε ανασφάλιστο, επειδή είχε το «θράσος» να ζητήσει τα προβλεπόμενα εκ του νόμου δεδουλευμένα του. Ύστερα από καταγγελίες που κατατέθηκαν από τον απολυθέντα, αλλά και εργαζόμενους του εστιατορίου στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Ι.Κ.Α., οι ιδιοκτήτες δεσμεύτηκαν, υπογράφοντας ιδιωτικό συμφωνητικό, για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και για την επαναπρόσληψη του Β. Κ.. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες όχι μόνο δεν τήρησαν όσα υποσχέθηκαν, αλλά στις 12 Μαΐου προχώρησαν εκβιαστικά σε κλείσιμο του εστιατορίου, αφήνοντας 21 ανθρώπους στο δρόμο. Από τότε μέχρι και σήμερα οι πρώην εργαζόμενοι με την υποστήριξη της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στους εργαζομένους του Banquet» προέβησαν σε διάφορες κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πρώην, πλέον, εργαζομένων του εστιατορίου.

Οι εξελίξεις όμως δεν σταματούν εκεί. Στις 23 Αυγούστου 2010 οι ιδιοκτήτες επιχείρησαν να ανοίξουν εκ νέου το εστιατόριο, ενώ κατέθεσαν παράλληλα μηνύσεις προς τους πρώην εργαζόμενους αλλά και μέλη της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στους εργαζομένους του Banquet».  Στις 31 Αυγούστου η αστυνομία προέβη στη σύλληψη του πρώην εργαζομένου Γ. Κ., ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από παρεμβάσεις πολιτών και οργανώσεων περιμένοντας να εκδικαστεί η υπόθεση του. Δε συνέβη όμως και το ίδιο με τον Βασίλη Γούτα, τον οποίο συνέλαβε η αστυνομία δύο μέρες αργότερα και έκτοτε κρατείται με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Με βάση τα παραπάνω,

ερωτάται η κα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

1.    Τι είδους έλεγχοι έχουν γίνει από την αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου; Έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας; Αν ναι, ποιες είναι αυτές και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την κατοχύρωση νόμιμων εργατικών δικαιωμάτων;

ερωτάται ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

2.    Πως δικαιολογείται ο ζήλος των αστυνομικών αρχών που επιδεικνύεται αυτές τις μέρες με συλλήψεις απεργών και συμπαραστατών και με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του καταστήματος προς εκφοβισμό των διαμαρτυρομένων, οι οποίοι καμία παράνομη ενέργεια εναντίον του καταστήματος δεν έχουν ποτέ εκδηλώσει;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης
Ζ΄ Αντιπρόεδρος
Α΄ Θεσσαλονίκης

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Β΄ Θεσσαλονίκης

Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά και Νησιών

Ηρώ Διώτη
Λάρισας