Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2010

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ΑΕ και ΕΠΕ

Με πρόσχημα την «προστασία της απασχόλησης», το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο που προβλέπει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη κατά 3%, από 24% σε 21%, για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ που σε δύο συνεχόμενες χρήσεις είχαν μείωση του τζίρου τους. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιεί ένα ακόμα πάγιο αίτημα της εργοδοσίας.

Σε μια συγκυρία που παρατηρείται αδυναμία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού αναφορικά με το σκέλος των εσόδων, η κυβέρνηση μειώνει περαιτέρω τη «συνεισφορά» του κεφαλαίου στα δημόσια έσοδα, ενώ παράλληλα σχεδιάζει νέα φορολογική επίθεση στα λαϊκά στρώματα, με την αύξηση των έμμεσων φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και άλλα είδη και υπηρεσίες μαζικής-λαϊκής κατανάλωσης.

Ο ταξικός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον ξεκάθαρος και τα αποτελέσματά της είναι δραματικά για τον κόσμο της εργασίας: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της φετινής Έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η ετήσια μείωση του εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα κυμανθεί ανάμεσα σε 20 και 30%, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση για το προσεχές έτος.

Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η μόνη διέξοδος είναι η αναδιανομή του εισοδήματος μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με έμφαση στους άμεσους φόρους, δραστική αύξηση των φορολογικών συντελεστών του κεφαλαίου, ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων, στροφή στις αναπτυξιακές δημόσιες δαπάνες, με παράλληλη δραστική μείωση των στρατιωτικών και άλλων αντιπαραγωγικών δαπανών.

To Γραφείο Τύπου