Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/09/2010

Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο νόμου για Πολιτισμό, Τουρισμό

Ο βουλευτής Τάσος Κουράκης, ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση  του σχεδίου νόμου ΄΄Ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού΄΄ επεσήμανε ότι πριν την κατάθεση του στη Βουλή δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ούτε φορείς, ούτε φυσικά πρόσωπα. Δήλωσε τις ενστάσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το συγκεντρωτισμό και τις προβλεπόμενες υπερεξουσίες που θα συγκεντρώνει ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ σύμφωνα με το σχέδιο νόμου  καθώς και με την απουσία  συγκεκριμένης αναφοράς στο ύψος των αμοιβών της διοίκησης της ΕΡΤ.

΄΄Από την όλη διοικητική δομή για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι  όπως της κρατικής ραδιοτηλεόρασης απουσιάζει τελείως το στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου. Για ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό για το οποίο οι πολίτες πληρώνουν δεν μπορούν να εκφράσουν καμιά γνώμη και όλα γίνονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια΄΄ είπε ο Τ.Κουράκης, ο οποίος επεσήμανε και τα εξής:

•    Ένα από τα σημαντικά προβλήματα  που διαιωνίζει το νομοσχέδιο είναι και αυτό που αφορά 70 περίπου εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας μιας ημέρας(!) που εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού  από 6 μέχρι 9 χρόνια. Επειδή ο ρουσφετολογικός θεσμός των συμβασιούχων πρέπει να καταργηθεί επί τέλους στο δημόσιο, και οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να είναι μόνιμοι, πρέπει να υπάρξει  παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών στη ΓΓΑ και να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

•    Διαφωνούμε τόσο με τη μετασκευή του Διεθνούς  Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης που βρίσκεται στο χώρο του ΟΑΚΑ, του οποίου σημαντικό μέρος  αλλάζει χρήση  σε Εμπορικό και Επιχειρηματικό Συγκρότημα, όσο και για τις εμπορικές και επιχειρηματικές χρήσεις που  προβλέπονται  για  κομμάτι έκτασης που προοριζόταν για τα Μουσεία ΄΄Αθήνα 2004΄΄ και του Παγκόσμιου Κλασικού Αθλητισμού. Κάθε ενέργεια με την οποία αλλάζουν οι χρήσεις σε εμπορικές είναι  παράνομη, αφού η απαλλοτρίωση του ΟΑΚΑ έγινε για αθλητικές και όχι εμπορικές χρήσεις και είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η αλλαγή του σκοπού των απαλλοτριώσεων.

•    Με τροπολογία μας ζητήσαμε στη Βουλή  να λυθεί το πολύ σημαντικό πρόβλημα των αρχαιολόγων και άλλων εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού που δικαίως ζητούν να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του Π.Δ. 164/2004, που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν με την ίδια ειδικότητα στον ίδιο φορέα για πάνω από 24 μήνες. Η άρνηση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την εξαίρεση όχι μόνο αποδυναμώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία από έμπειρο, εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό, αλλά στερεί και το δικαίωμα εργασίας σε εκατοντάδες ανθρώπους, εφόσον το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποτελεί το μόνο φορέα απασχόλησης τους.

•    Διαφωνούμε με τη μεταβίβαση της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ στην ΕΤΑ ΑΕ, σε μια εταιρεία η οποία έχει οδηγήσει σε εκποίηση, εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση πολλές και  μεγάλες εκτάσεις φυσικού πλούτου της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την μεγάλη πλειοψηφία των άρθρων του σ.ν. και ψήφισε τα 4 απ΄τα 25 άρθρα του. Θεωρούμε ότι το σ.ν. όχι μόνο δεν έλυσε αλλά συντήρησε ή καλλιέργησε νέα προβλήματα στους 3 τομείς που καλύπτει (Πολιτισμό, Τουρισμό και Αθλητισμό) και γι΄αυτό το καταψηφίσαμε΄΄ ολοκλήρωσε ο Τ.Κουράκης.