Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/09/2010

Δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη με αφορμή την τροπολογία περί των πιστώσεων για θέσεις ΔΕΠ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Σε συρρίκνωση του προσωπικού τους καταδικάζει η κυβέρνηση τα ΑΕΙ

Με αφορμή την τροπολογία περί των πιστώσεων για θέσεις ΔΕΠ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας στο νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Τάσος Κουράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε δραματική συρρίκνωση του Διδακτικού τους Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) προτίθεται η κυβέρνηση να καταδικάσει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Αυτό θα είναι στην πράξη το αποτέλεσμα από την ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, στο νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης. Η τροπολογία που συνυπογράφεται και από τους κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Ραγκούση απαιτεί την προέγκριση από το Υπουργείο Παιδείας κάθε πίστωσης που αφορά σε προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ, ακόμη και αν πρόκειται για αναπλήρωση λόγω συνταξιοδότησης, αποχώρησης κ.λ.π. Με τον τρόπο αυτό, τα ΑΕΙ δεν θα μπορούν να προκηρύσσουν θέσεις ΔΕΠ κάθε φορά που ένας διδάσκων φεύγει για οποιοδήποτε λόγο. Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει ήδη όσον αφορά νέες θέσεις ΔΕΠ, για τις οποίες εδώ και χρόνια δεν εγκρίνονται πιστώσεις.

Η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση, που πλήττει ευθέως τη δυνατότητα των ΑΕΙ να διατηρήσουν το προσωπικό τους, αιτιολογείται στην ίδια την τροπολογία δια της αναφοράς στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Πρόκειται, δηλαδή, για την πλέον επίσημη παραδοχή ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, για επιβολή της αναλογίας 5 προς 1 αναφορικά με τη σχέση αποχωρούντων / νεοεισερχομένων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, εφαρμόζονται και στην Δημόσια Παιδεία, παρότι η Παιδεία ρητά εξαιρείται από τις περικοπές που προβλέπει το Μνημόνιο. Επιπλέον, καταστρατηγείται η ακαδημαϊκή αυτονομία των ΑΕΙ, εφόσον με άλλοθι την οικονομία η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των Τμημάτων  και την εξέλιξη των γνωστικών αντικειμένων.

Μήπως η αναβάθμιση της Παιδείας της χώρας μας περνάει μέσα από την υποβάθμιση των ΑΕΙ, την ίδια κιόλας στιγμή που η κυβέρνηση, κάτω από τον ελκτικό τίτλο της Δια Βίου Μάθησης, θεσπίζει την αναβάθμιση των κάθε λογής ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση;»

To Γραφείο Τύπου