Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/09/2010

Απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή για τον πληθωρισμό

Flexicurity, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και λήψη σειράς μέτρων στην αγορά εργασίας προτείνει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μειωθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυτό πρότεινε χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο προεδρεύων του Συμβουλίου Βέλγος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Olivier Chastel σε ερώτηση του Ν. Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου εχθές το βράδυ στο Στρασβούργο, τόνισε  ότι «Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα η οποίες είναι απόρροια τόσο των αυξήσεων στους φόρους όσο και μιας ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας» και έθεσε υπόψη του Συμβουλίου τα ακόλουθα «Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα λόγω του Μνημονίου εκτός από αντικοινωνικά είναι και σχιζοφρενικά. Από τη μια πλευρά, με στόχο να εισπραχθούν κρατικά έσοδα, επιβάλλονται φόροι οι οποίοι όμως δεν μπορούν να εισπραχθούν διότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο εισόδημα και οι μικρές επιχειρήσεις το ίδιο και ενώ μιλούν για αποπληθωρισμό, σχεδιάζουν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα με αύξηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.» και κατέληξε στο εξής ερώτημα «Στο χθεσινό ECOFIN πέρα από τα φοροεισπρακτικά προτάθηκαν νέα μέτρα για να μην έχουμε έκρηξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα;»

Στην απάντηση του ο Βέλγος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Olivier Chastel προεδρεύων του Συμβουλίου δήλωσε « το Συμβούλιο προτείνει στην Ελλάδα να αυξήσει τον ανταγωνισμό στα ελεύθερα επαγγέλματα και να επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη, να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά τους πόρους και να προβεί σε διαρθρωτική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα για την αγορά εργασίας μέσα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στον τομέα του flexicurity».

To Γραφείο Τύπου