Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/09/2010

Συνέντευξη Ν.Βούτση, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Σήμερα είχαμε ραγδαίες εξελίξεις και θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για την υποψηφιότητα Αλαβάνου….

Ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ξενύχτησα μαζί με τους συντρόφους εκεί και σήμερα το πρωί για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή πρόταση από όλους που θα βοηθούσε το κοινό σχήμα να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα καθήκοντα της περιόδου και τις απαιτήσεις του κόσμου. Το ότι αυτό δεν έγινε δυνατό και το ότι υπήρξε η κατάθεση δημόσια της υποψηφιότητας του Αλέκου είναι αρνητικό για όλους μας. Δίνουμε μια εικόνα ως αριστερά ότι δεν μπορούμε τις κρίσιμες στιγμές να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα ενωτικά και με τον τρόπο που περιμένει ο κόσμος από εμάς. Με αυτή την έννοια, μπορεί να αποδίδω προφανώς πρωταρχικές ευθύνες σε αυτό το άλλο σχέδιο, που είχε απʼ ότι φαίνεται από μήνες και δεν ήταν κάτι μυστικό, αυτό που λέγαμε Μέτωπο Αλληλεγγύης και ήταν ένα άλλο πολιτικό σχέδιο στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ηγείται ο Αλ. Αλαβάνος και να αποδίδω εκεί τις ευθύνες αλλά το αποτέλεσμα  έχει να κάνει με όλους μας και το κόστος θα έχει να κάνει με όλους μας.

-    Το λάθος, ας το πω έτσι, του ΣΥΝ που ήταν αφού μιλάτε για αποτυχία όλων;

Ίσως ότι εγκαίρως δεν προσπαθήσαμε να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και να μην έχουμε την τελευταία στιγμή καταστάσεις που να μην μπορούμε να τις υπερβούμε. Κάναμε προσπάθειες σοβαρές και μετά το Συνέδριο και σας υπενθυμίζω ότι υπέστη μια μεγάλη αιμορραγία ο ΣΥΝ, ακριβώς με διακύβευμα την παρουσία του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθήσαμε μαζί και με άλλους παράγοντες, τις συνιστώσες και εδώ θα αναφέρω τον ιδιαίτερο ρόλο της ΑΚΟΑ, της Εποχής, του Γ. Μπανιά και όχι μόνο και άλλων συντρόφων και συντρόφων από το Μέτωπο, να ανατάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαμορφώσαμε κοινό πολιτικό ντοκουμέντο και κοινό αυτοδιοικητικό ντοκουμέντο. Μπορέσαμε αυτές τις βδομάδες να λειτουργήσουμε με έναν τρόπο που μας έδινε την ελπίδα ότι θα είναι δυνατόν να προχωρήσουμε ενωτικά και στην μείζονα μάχη, την περιφέρεια. Φαίνεται πως αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει διότι η απόφαση που υπήρχε από τον Αλέκο ήταν ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να ενώσει και μόνο σʼ αυτή τη θέση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Αλ. Τσίπρας εμπιστεύτηκε τον Αλ. Αλαβάνο και έγινε η πρόταση για τον δήμο Αθηναίων είτε για μια δεύτερη περιφέρεια, σαν ένα πρώτο βήμα επανένταξής του στην πρώτη γραμμή της μάχης μετά από μήνες σε κάποιες συλλογικές μάχες που θα δώσουμε. Και αυτό δεν έγινε δεκτό και δεν έγινε δεκτό με άποψη. Δεν είναι θέμα επιλογής αλλά πολιτικής άποψης από την πλευρά του Αλ. Αλαβάνου και είχαμε και τις σημερινές εξελίξεις. Επίσης, είναι οδυνηρό το ότι όλοι μαζί δεν κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε ένα προγεφύρωμα με δυνάμεις μέσα από το σοσιαλιστικό χώρο που αντιστέκονται.

-    Και συνεπώς ο ΣΥΝ προχωρά με την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου;

Καταρχήν ναι. Θέλω όμως να σας πω απολύτως ειλικρινά ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μιας συναντίληψης με όλους τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν ενταχθεί στην επιλογή της υποψηφιότητας του Αλ. Αλαβάνου. Είμαστε ανοιχτοί και θα συζητήσουμε μαζί τους ώστε να βρούμε ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα για να διασπαστεί. Είναι ένα συμμαχικό σχήμα παρακαταθήκης και πιστεύω ότι έχει μέλλον και μπορούμε να κάνουμε συνεργασίες και σε πολλές άλλες περιφέρειες ή δήμους και αυτό θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε.

To Γραφείο Τύπου