Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/09/2010

Ανακοίνωση του ΣΥΝ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Με το ξεκίνημα μιας νέας σχολικής χρονιάς, ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά και τους νέους, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς κάθε επιτυχία στον αγώνα για μόρφωση, για προσωπική ολοκλήρωση και για  κοινωνική πρόοδο.

Η κυβέρνηση  από τη μεριά της μονότονα επαναλαμβάνει αυτά που κάθε χρόνο ακούμε: ότι δηλαδή τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς κενά και ελλείψεις.

Όμως η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Λειψό εκπαιδευτικό προσωπικό,  διπλοβάρδιες, ανεπάρκειες σε υποδομές και εξοπλισμό. Χρόνια προβλήματα, που ειδικά εφέτος, έχουν οξυνθεί επικίνδυνα εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλει μια κυβέρνηση εμπνευστής και συνεπής εκτελεστής των εντολών του Δ.Ν.Τ-Ε.Ε.

Η Υπουργός Παιδείας μάλιστα χαρακτήρισε τη νέα σχολική χρονιά ως την πιο δύσκολη από την εποχή της μεταπολίτευσης  προσπαθώντας να αποκρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για αυτή την εξέλιξη.

Όλα δείχνουν ότι αυτόν τον Σεπτέμβρη η ελληνική οικογένεια θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη  για τα αναγκαία σχολικά είδη,  τη μηνιαία δαπάνη για τα φροντιστήρια, αλλά και για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, εγκαταστάσεων και εργαστηρίων, για τη θέρμανση, την υγιεινή των αιθουσών, για την αγορά αναλώσιμων υλικών κ.λπ.

Όταν οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία δεν επαρκούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, όταν τα προγράμματα στήριξης  των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες καθημερινά συρρικνώνονται, όταν η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού οδηγεί σε σχολικές τάξεις, με περισσότερους από  25 μαθητές, όταν οι εκπαιδευτικοί στερούνται την αναγκαία επιμόρφωση, υποχρεώνονται σε σκληρές εργασιακές συνθήκες και οδηγούνται στα όρια της φτώχειας, τότε για ποια ποιότητα στην εκπαίδευση μπορεί να μιλά η κυβέρνηση του Πασοκ;

Και ενώ θα έπρεπε στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία η εκπαίδευση με τις παροχές της  να ανακουφίζει την ελληνική οικογένεια από το βάρος των κάθε λογής εκπαιδευτικών δαπανών, με τη συνεχή υποβάθμισή την επιβαρύνει αφόρητα. 

Για να ανταποκριθεί η εκπαίδευσή μας στις ανάγκες ελληνικού λαού και της νεολαίας,  διεκδικούμε μια ριζική, δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Βασικός άξονας της μεταρρύθμισης που προτείνει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ  είναι  η ενιαία δωδεκάχρονη υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση, με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ποιοτικά αναβαθμισμένη, που θα παρέχεται δωρεάν ως δημόσιο αγαθό σε όλους.

Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε συλλογική, αγωνιστική προσπάθεια, μέσα και έξω από τη Βουλή, για μια εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένη, σύγχρονη και αποτελεσματική για όλα τα παιδιά, για ένα σχολείο χώρο χαράς και δημιουργίας.

Προτείνουμε:

Αθήνα, Σεπτέμβρης του 2010