Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/09/2010

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημ. Στρατούλη στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ κανάλι 1 του Πειραιά ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Πως βλέπετε το ενδεχόμενο καθόδου δύο ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής.

Η κάθοδος δύο ψηφοδελτίων από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, εάν τελικά πραγματοποιηθεί, θα  είναι μια πολύ αρνητική πολιτική εξέλιξη, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πολιτικών του μνημονίου που οδηγούν το λαό μας στην φτώχεια, την απόγνωση και την απελπισία. Σε συνθήκες δηλαδή που είναι αναγκαία όσο ποτέ η κοινή δράση και ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.

Νομίζω ότι τώρα δεν είναι η ώρα της θλίψης για τον ενδεχόμενο νέο κατακερματισμό της Αριστεράς, ούτε να πάρει ο καθένας το ευθυνόμετρο και να καταλογίζει ευθύνες. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλες οι πλευρές τις ευθύνες τους και να ενεργοποιηθούμε για να υπάρξει συνθετική ενωτική διέξοδος, στη βάση θετικών προτάσεων, που ακούστηκαν μέχρι τώρα ή μπορούν να ακουστούν.

Πρέπει να διαφυλάξουμε την ιδέα της ενότητας της Αριστεράς ζωντανή και το ΣΥΡΙΖΑ ενεργό και ενωμένο. Να αποφύγουμε διαχωριστικές επιπτώσεις σʼ όλη τη χώρα, όπου πρέπει να διατηρηθούν ή να επαυξηθούν τα κοινά αυτοδιοικητικά σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Να προσέξουμε πολύ όλες τις πλευρές, να μην δημιουργήσουμε με άγονες αντιπαραθέσεις μεγάλα ψυχολογικά και πολιτικά τραύματα μεταξύ μας, που δεν μπορούν μετά εύκολα να επουλωθούν. Κιʼ αυτό γιατί πρέπει να συνεχίσουμε μαζί, γιατί έχουμε μπροστά μας πολλούς αγώνες του λαού για την ανατροπή του επαίσχυντου μνημονίου και των κυβερνητικών πολιτικών, στους οποίους όλοι και όλες μαζί έχουμε υποχρέωση και καθήκον ως αριστεροί να πρωτοστατήσουμε, γιατί γιʼ αυτό υπάρχουμε και όχι για να τρώμε τις σάρκες μας.

-    Θα κάνετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές μέτωπο με τη ΝΔ, που λέει ότι είναι κατά του μνημονίου;

Όχι βέβαια, γιατί αυτό που προτείνει η ΝΔ ως εναλλακτική λύση του μνημονίου είναι επί της ουσίας οι ίδιες οι πολιτικές που απορρέουν από αυτό.

-    Ποια θα μπορούσε να είναι η ενωτική λύση ώστε να αποφύγετε τα δύο ψηφοδέλτια στην Αττική;

Έχει κατατεθεί από το αριστερό ρεύμα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ η πρόταση για τη Νάντια Βαλαβάνη. Η συντρόφισσα είναι μια αγωνίστρια της Αριστεράς που στάθηκε όρθια στις πολύ δύσκολες συνθήκες της δικτατορίας με διαρκή παρουσία στους αγώνες του λαού. Έχει επίσης κατατεθεί η πρόταση για τον Θοδωρή Δρίτσα που είναι β΄ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σεβαστός απʼ όλους. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλες θετικές προτάσεις. Αρκεί όλες οι πλευρές να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Μπορούμε και πρέπει έστω και στο και 5, να βρούμε ενωτική λύση.

To Γραφείο Τύπου