Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/09/2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Η υλοποίηση της πολιτικής του μνημονίου έχει οδηγήσει την οικονομία σε ένα σπιράλ θανάτου. Κερδισμένοι θα είναι οι λίγοι  και οι δανειστές μας. Χαμένοι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Ότι κι αν ψελλίζει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για σταθερά και σίγουρα βήματα της ελληνικής οικονομίας, για μάχες που δεν έδωσε ποτέ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακολουθούμενη πορεία οδηγεί στον όλεθρο.

Είχαμε προειδοποιήσει ότι ο βαθιά ταξικός και αντικοινωνικός χαρακτήρας αλλά και η οικονομική αναποτελεσματικότητα της πολιτικής του μνημονίου οδηγούν σε αδιέξοδο. Τώρα πια η εκτίμηση αυτή αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα.

Το πρόβλημα της χώρας μας δεν εντοπίζεται μονάχα στις παθογένειες του αναπτυξιακού μας μοντέλου ή στην κρατική διαφθορά που εξέθρεψαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ., ούτε βέβαια έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ για να τα αντιμετωπίσουμε και τα δύο. Είμαστε ταυτόχρονα και κυρίως αντιμέτωποι με τη δομική κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Κι όμως υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της προστασίας της εργασίας και των λαϊκών εισοδημάτων. Της επαναθεμελίωσης της κοινωνικής ασφάλισης, της φορολογίας και της αναδιανομής του πλούτου. Της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών, της δυναμικής αναπτυξιακής παρουσίας ενός νέου δημόσιου τομέα. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στα πλαίσια μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπισή του.

Είναι βαθιά η ανάγκη της δημιουργίας μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα χαράξει μια άλλη πορεία. Η σημασία της συνάντησης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας αλλά και τις δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο θα είναι καταλυτική σε αυτή τη νέα πορεία.

To Γραφείο Τύπου