Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/09/2010

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Ο λόγος του Πρωθυπουργού, που στο μεγαλύτερο μέρος θύμιζε έκθεση «αριστούχου» μαθητή Λυκείου, είχε ελάχιστα πράγματα να πει για τα εκατομμύρια των μισθωτών και συνταξιούχων, που στους 11 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται πάνω από 20%, σύμφωνα με την φετινή Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός είχε πολλά και σημαντικά να πει στους εργοδότες τους: Θα αμειφθούν όσοι κατά σύστημα ή ευκαιριακά εισφοροδιαφεύγουν και φοροδιαφεύγουν, καθώς θα κληθούν να «περαιώσουν»  τις οφειλές τους προς το Δημόσιο με χαριστικούς όρους. Επιπλέον θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ από 24% σε 20%.

Με τον τρόπο αυτό ικανοποιούνται δύο πάγια αιτήματα της εργοδοσίας και μάλιστα σε μια συγκυρία που παρατηρείται αδυναμία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού αναφορικά με το σκέλος των εσόδων.

Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα φορολογική επίθεση στα λαϊκά στρώματα, με την αύξηση των έμμεσων φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και άλλα είδη και υπηρεσίες μαζικής-λαϊκής κατανάλωσης, μειώνει περαιτέρω τη «συνεισφορά» του κεφαλαίου στα δημόσια έσοδα. Ο ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής της είναι ξεκάθαρος και τα αποτελέσματά της είναι δραματικά για τον κόσμο της εργασίας.

To Γραφείο Τύπου