Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/09/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων για τις δηλώσεις Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τα θέματα φορολογιας

Αυξήσεις φορών για τους εργαζόμενους. Μείωση φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τους φοροφυγάδες.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη  ΔΕΘ για τα θέματα φορολογίας, αποκαλύπτουν με τον πλέον σαφή τρόπο, την ουσία, τις προθέσεις και τους στόχους της κυβερνητικής  πολιτικής.

Από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για ελέγχους στην επώνυμη φοροδιαφυγή, στους μεγαλογιατρούς, στα σκάφη κλπ, για διασταυρώσεις, για πάταξη της φοροδιαφυγής κ.α., προσγειωθήκαμε σε :

•    Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις για τα έτη 2011-2012-2013 σε 20ο/ο (από 23ο/ο-22ο/ο-21ο/ο αντίστοιχα) στα αδιανέμητα κέρδη τους. Η μείωση της φορολογίας τους σε 20ο/ο το 2014, ήταν νόμος της ΝΔ, τον οποίο το ΠΑΣΟΚ υλοποιεί ΑΜΕΣΑ, παρά το ότι όταν ψηφιζόταν στην Βουλή, διαφωνούσε και έκανε καταγγελίες για νεοφιλελεύθερη πολιτική!

•    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για το «κλείσιμο» των ανέλεγκτων χρήσεων των επιχειρήσεων (περαίωση). Οι σκανδαλώδεις αυτές ρυθμίσεις, προκαλούσαν την οργή και την καταγγελία  του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση,  όταν ο Αλογοσκούφης  διαβεβαίωνε τότε, ότι είναι για «τελευταία φορά» και στο μέλλον θα υπάρχουν μόνο έλεγχοι. Τα ίδια επιχειρήματα έχει τώρα το ΠΑΣΟΚ, για να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, χαρίζοντας τεράστια και ανυπολόγιστα ποσά στους φοροφυγάδες. Είναι δε προκλητικό ότι όπως φαίνεται, στην ρύθμιση αυτή θα υπαχθούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί ή έχουν ξεκινήσει και έχει διαπιστωθεί  μεγάλη φοροδιαφυγή ή έχουν προχωρήσει στα δικαστήρια, καθώς και υποθέσεις που αφορούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια! Υποθέσεις για τις οποίες το Δημόσιο θα χάσει ΕΤΟΙΜΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ! Την ίδια στιγμή οι φοροφυγάδες λαμβάνουν μήνυμα να …συνεχίσουν την φοροδιαφυγή, τα έσοδα από ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ θα μειωθούν περισσότερο και όλοι θα περιμένουν την επόμενη περαίωση.

Οι κυβερνητικές ευθύνες και στον τομέα της φοροδιαφυγής είναι τεράστιες και πρέπει επιτέλους, να σταματήσει η αδιέξοδη αυτή πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και να θεσπιστούν ουσιαστικά μέτρα για την φοροδιαφυγή. Μέτρα τα οποία θα ελαφρύνουν μισθωτούς - συνταξιούχους - μικρομεσαίους και κάθε συνεπή φορολογούμενο, θα μειώσουν την έμμεση φορολογία και θα οδηγήσουν επιτέλους σε φορολογική δικαιοσύνη.

Επιτροπή Φορολογικών Θεμάτων
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής