Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/09/2010

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ένα κέντρο φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών που εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί μόνο και μόνο χάρη στην εθελοντική προσφορά, την εθελοντική προσπάθεια της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας. Βρισκόμαστε δυστυχώς σε μια περίοδο όπου η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει  να γίνει ζήτημα των ίδιων των ενεργών πολιτών. Διότι το κράτος απουσιάζει επιδεικτικά. Είναι αδιανόητο σήμερα 60 ψυχές, μεταξύ των οποίων πολλά παιδάκια να στερούνται της δυνατότητας να έχουν ένα πιάτο φαί, ένα χώρο να βάζουν το κεφάλι τους να κοιμηθούν τη νύχτα, ζεστό νερό, ρεύμα, ακριβώς επειδή η πολιτεία απουσιάζει. Ακριβώς επειδή η πολιτεία τους έχει αφήσει στο έλεος. Είναι απαραίτητο άμεσα να επανέλθει αυτή εδώ η δομή υπό την κρατική πρόνοια. Να υπάρξει χρηματοδότηση για να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια γιατί έχουν δικαίωμα στη ζωή.

Επίσης, είναι απαραίτητο η τοπική αυτοδιοίκηση να κοιτάξει αυτές τις υπαρκτές πληγές μέσα στον αστικό ιστό. Όχι μονάχα να μιλάμε για την μεγάλη αναμόρφωση της πόλης της Θεσσαλονίκης που εδώ και χρόνια την προαναγγέλλουν και ποτέ δεν έρχεται. Να κοιτάξουν τα μεγάλα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Σήμερα για τους ξένους μετανάστες που έρχονται εδώ, αύριο ενδεχομένως και για συμπολίτες μας που θα χάνουν τη δουλειά τους. Το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μείζον ζήτημα και πρέπει να τεθεί στην πρώτη προτεραιότητα της κοινωνικής διεκδίκησης. Σʼ αυτή την προεκλογική εκστρατεία οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, τόσο στο δήμο όσο και στην περιφέρεια, θα θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα αυτά τα ζητήματα.

To Γραφείο Τύπου